Uutiset

Ylen johtoon vahtimestari

Kuuma keskustelu Ylen uudesta toimitusjohtajasta on sivuraiteella. Politiikan ja median kerma huutaa naama punaisena aivan kuin sillä olisi jotain merkitystä, kenestä tulee Arne Wessbergin (sd.) seuraaja.

Aivan sama. Toimitusjohtaja voi olla kansanedustaja Jouni Backman (sd.) tai TV:2:n johtaja Päivi Kärkkäinen. Kysymys ei ole nimestä vaan siitä, mitä poliitikoista koostuva Ylen hallintoneuvosto käskee puheenjohtajansa Markku Laukkasen (kesk.) suulla toimitusjohtajaa tekemään.

Sanomaa ei tarvitse tulkita: Ylessä kaiken pitää jatkua kuten tähänkin asti.

Jos ei muuta vaadita, kyllä Ylen vahtimestaristakin olisi Laukkasen sätkynukeksi.

Toimitusjohtajan valinnasta pelin kehittänyt Laukkanen hokee uskonkappaleen tavoin kahta asiaa: uudella pomolla pitää olla hyvät yhteiskuntasuhteet ja hänen täytyy olla sitoutunut Ylen rooliin ”julkisen palvelun yhtiönä”.

Erikseen Laukkanen muistuttaa, ettei toimitusjohtaja ole päätoimittaja tai yritysjohtaja. Selvä. Mediamaailman ja yritystalouden tuntemus olisi Yle-pomolle rasite!

Hyvät yhteiskuntasuhteet -käsite on selvää puhetta. Toimitusjohtajalla pitää olla rasvatut suhteet eduskuntaan, koska hän ruinaa sieltä luvan nostaa Ylen lupamaksua.

”Julkisen palvelun yhtiö” on muuri, jonka turvassa ja nimissä Yle saa tehdä mitä tahansa. Totta, Ylen asemasta on laki, mutta on jo aika kysyä mihin tarvitaan 2000-luvulla vanhaa lakia ja nykyisenlaista Yleä.

Lailla paalutettua julkista palvelua on muun muassa se, että Yle maksaa visvaisia summia urheilun, kuten olympialaisten, lähetysoikeuksista. Toisin sanoen Yle on kaulaansa myöten mukana kansainvälisessä viihdebisneksessä.

Tämäkö on julkista palvelua? Jos haluaa olla Ylelle ilkeä, voi kysymyksen muotoilla toisin: mikä ei ole julkista palvelua?

Alun perin julkinen palvelu tarkoitti sitä, että Yle palvelee erilaisia vähemmistöjä, pieniä kuuntelija- ja katsojajoukkoja. Vähemmistöjä voi palvella, mutta ei tähän tarvita Ylen jättiorganisaatiota. Kuka kuluttaa myös maksaa -periaate sopii takavuosia paremmin Ylenkin linjaksi.

Yle on takonut muutamassa vuodessa satojen miljoonien eurojen tappiot. Ei pitäisi olla lainkaan epäselvää, millaista johtajaa radio- ja tv-yhtiö kipeästi kaipaa.

Toimitusjohtajaa, jonka johdolla yhtiön talous saatetaan tasapainoon muun muassa väkeä, ihan toimittajiakin, irtisanomalla. Tästä vaihtoehdosta on kuitenkin ajan haaskausta edes keskustella. Mieltä ei ole tietenkään valita Yle-pomoksi saneeraajaa, jonka alta hallintoneuvosto Laukkasen johdolla vetäisi heti maton alta.

Wessbergin työhuone on varattu nöyristelijälle.

Ylen taloutta vakautetaan tästä eteenpäin, vaikka vahtimestarin johdolla, tutulla keinolla, lupamaksuja korottamalla.

Päivän lehti

28.5.2020