fbpx
Uutiset

Ylen kysely: Perussuomalaiset on nyt suurin puolue – "Varmaan nähdään kesällä, että puolue menee reilusti yli 20 prosentin"

Ylen kannatuskyselyssä keskusta ja vihreät ovat nyt tasalukemissa: molempien puolueiden kannatus on 13,3 prosenttia. Politiikan kommentaattori Erkka Railo arvioi heti vaalien jälkeen, että kesällä varmaan nähdään, kun perussuomalaiset menee reilusti yli 20 prosentin.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuvattuna vaali-iltana 14.4. Kuva: Joel Maisalmi
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuvattuna vaali-iltana 14.4. Kuva: Joel Maisalmi

Ylen kannatusmittauksen mukaan perussuomalaiset on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue. Puolue saa Ylen kyselyssä 18,8 prosentin kannatuksen, ja nousua on 1,3 prosenttiyksikköä vaalitulokseen verrattuna.

Seuraavana tulee sdp, jonka kannatus on nyt 17,8 prosenttia eli samalla tasolla kuin kuukauden takaisissa eduskuntavaaleissa. Sdp:n kannatus oli silloin 17,7 prosenttia.

Kolmantena on kokoomus 16,9 prosentin kannatuksella. Luku ei juuri poikkea vaalien kannatuslukemasta, mikä oli 17,0 prosenttia.

Ylen kyselyssä keskusta ja vihreät ovat nyt tasalukemissa: molempien puolueiden kannatus on 13,3 prosenttia. Keskustalla kannatus on hieman tippunut: vaaleissa se oli 13, 8 prosenttia ja nyt 13,3 prosenttia. Vihreillä oli vaaleissa 11,5 prosentin kannatus ja Ylen mittauksessa 13,3 prosentin kannatus.

Vasemmistoliitolla on nyt 8,0 prosentin kannatus, rkp:llä 4,0 prosentin kannatus ja kristillisdemokraateilla 3,7 prosentin kannatus. Liike Nytillä on 1,7 prosentin kannatus ja muilla 2,5 prosentin kannatus.

Yle kertoo, että Taloustutkimus haastatteli 1 961 ihmistä ja haastattelut tehtiin 15.4.–7.5.

“Menestys tuo lisämenestystä”

Politiikan kommentaattori Erkka Railo kertoi heti eduskuntavaalien jälkeen Lännen Medialle, että perinteisesti puolueet ikään kuin jatkavat kannatuksen kehitystä kesän yli siitä, mikä se oli vaalien alla. (LM 15.4.)

– Tullaan varmaan näkemään kesällä, että perussuomalaiset menee mielipidemittauksissa reilusti yli 20 prosentin, Railo totesi heti vaalien jälkeisenä päivänä 15.4.

Railo muistuttaa, että myös vuonna 2015 kävi näin: perussuomalaisten kannatus jatkoi nousuaan kesällä.

Railo on johtava politiikan asiantuntija riippumattomassa MustRead-julkaisussa ja Turun yliopiston poliittisen historian dosentti.

Railon mukaan yksi eduskuntavaalien isoimmista ratkaisuista tiivistyi siihen, kun perussuomalaiset sai kannattajansa sankoin joukoin liikkeelle varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina. Kyse oli hänen mukaansa pitkälti siitä, että moni halusi hypätä voittajien vankkureihin. Näissä vaaleissa tämä efekti oli vielä entistä voimakkaampi.

– Myönteinen kannatuskehitys houkuttelee ihmiset äänestämään mielipidemittauksessa menestynyttä puoluetta. Menestys tuo lisämenestystä.

Menot