Uutiset

Ylen monimutkaista teräväpiirtoa

Yleisradio aloitti säännölliset teräväpiirtolähetykset sopivasti Euroviisujen ja jääkiekkokisojen alla.
Samalla yhtiö taisi tulla rikkoneeksi ennätyksen siitä, miten monimutkaiseksi ilmaiseksi kaikille näkyvän kanavan katselun voi käytännössä tehdä.

Lähdetään liikkeelle tavallisesta televisionomistajasta; kutsutaan häntä vaikka Antti Antenniverkkolaiseksi. Antti asuu omakotitalossa, hänellä ei ole kaapelitelevisiota ja hän haluaa lauantai-iltansa iloksi nähdä Uutisvuodon Baba Lybeckin teräväpiirtona.

Ensin Antin pitää hankkia uusi vastaanotin, sillä teräväpiirtolähetykset lähetetään uudella DVB-T2 -tekniikalla. Se on teknisesti ihan perusteltu ratkaisu, sillä uudella tekniikalla saadaan tarjolle enemmän kanavia paremmalla kuvalla.

Uuden television tupaan kannettuaan Antti kytkee antennijohdon, tekee kanavahaun ja kanavalistalle ilmestyy Yle HD. Mutta mitä kummaa, kanava ei aukeakaan?

Vaikka Yle HD onkin ilmaiskanava, niin se ei näykään ilman salauksenpurkukorttia.

Hetken googlettelulla Antille selviää, että hän tarvitsee salauksenpurkukortin uudelta maksutv-operaattorilta. Antin tv:ssä jo oleva kilpailevan operaattorin kortti ei toimi.
Jos kortin tilaa vain Ylen kanavan katsomista varten se on ilmainen. Jos kortille ottaa myös maksullisia kanavia, joutuu kortista maksamaan.

Postin lopulta tuodessa kortin joudutaan se ”linkittämään” television kanssa. Näin varmistetaan, että olohuoneeseen hankittu kortti ei vahingossakaan toimi lastenhuoneen televisiossa tai kesämökillä.

Nyt Antti pääsee vihdoinkin katsomaan päivittäisiä teräväpiirtolähetyksiä. Tunnelma on kuin 70-luvulla, kun koostelähetykset alkavat kello 17 ja illalla ohjelmat loppuvat jo 23 aikaan.

Antin naapuri Kalervo Kaapelikatsojakin haluaa teräväpiirtoa.

Uutta televisiota hän ei joudu hankkimaan, mutta on täyttä arpapeliä näyttääkö Kalervon käyttämä kaapeliyhtiö Ylen teräväpiirtolähetyksiä. Jos näyttää, niin seuraavaksi arvotaan kuuluvatko lähetykset kortin taakse vai eivät. Ja jos kuuluvat, niin pitääkö kortista maksaa vai ei.

Pakka on siis tällä hetkellä täysin sekaisin.

Yle pelaa käytännössä yhden tv-operaattorin pussiin. Yhtiö saa puskettua korttinsa tuhansille uusille asiakkaille ja samalla on helppo myydä maksukanavia. Sitä kilpailuetua ei muilla ole.

Kaapeliyhtiöiden on lain mukaan pakko ottaa Ylen kanava valikoimiinsa. Koska kanava on jaettava salattuna, on yhtiöiden pakko antaa kaapelikorttejansa ilmaiseksi. Ne eivät ole halpoja.

Lisäksi yhtiöiden on omalla kustannuksellaan huolehdittava korttilinkityksestä, asiakaspalvelusta ja Ylen kanavan salaamisesta.

Kaikelta tältä olisi vältytty, jos tämä kaikille ilmaiseksi näkymään tarkoitettu kanava olisi pidetty salaamattomana. Nyt ilmaiskanavan ympärille on jouduttu rakentamaan kallis ja moninkertainen infrastruktuuri kortteineen, linkityksineen ja naurettavine katselurajoituksineen.

Joku Ylen edustaja voisi ihan suomeksi kertoa mikä järki tässä kaikessa on ja kuka tästä hyötyy?

Arvaan että ei ainakaan televisionkatsoja.

Päivän lehti

20.1.2020