fbpx
Uutiset

Yli 12 000 vyön kympit

Ensi keskiviikkona alkava Tarus-suurleiri kokoaa Padasjoelle Tarus-järven ympäristöön yli 12 000 partiolaista ainakin 27 maasta. Kaikkien aikojen viides Suomessa järjestettävä suurleiri yli kolminkertaistaa Padasjoen kunnan asukasluvun viikon ajaksi.

Taruksen sydämeksi nousee jättimäinen telttakaupunki, josta löytyvät kaikki tarvittavat palvelut omasta takaa. Niin vesi-, sähkö- kuin jätehuoltokin on partiolaisten vastuulla ja jokaiselle alaleirille rakennetaan ensimmäistä kertaa jopa internetyhteys.

Tiedonvälityksestä leirillä vastaa oma päivittäin ilmestyvä sanomalehti, seinälehti ja radioasema.

Hämeenlinnalainen Maria Asikainen on partioveteraani, joka on ollut mukana kaikilla neljällä Suomessa järjestetyllä suurleirillä. Taruksen suunnittelutyö on hänen osaltaan kestänyt yli vuoden.

– Suurleiri on kuin keskisuuri kaupunki, joka on vain jostain noussut keskelle metsää. Haluan vihdoinkin päästä näkemään, miten vuoden työstä tulee totta, Asikainen sanoo.

Hämäläiset vyötalkoissa

Jotta jättileiristä jäisi muistikuvien lisäksi myös pysyvämpiä muistoja, ovat Hämeen alueen partiolaiset saaneet tehtäväkseen auttaa jokaista leiriläistä valmistamaan itselleen parkkinahkaisen vyön muistoksi.

Hämeenlinnan seudulta tulevat “kympit”, eli mestarien apulaiset opastavat töiden sujumista.

– Kolmessa tunnissa jokaisen pitäisi saada valmiiksi oma vyö. Nahkavyöhön tulee heloja tavaroiden ripustamista varten ja lisäksi jokainen saa tätä leiriä varta vasten teetetyn metallisen soljen, Tarja Mäntykangas kertoo.

– Jokaisesta vyöstä tulee koristelultaan ainutlaatuinen, mutta solki on se yhdistävä tekijä kaikkien leiriläisten välillä, Terhi Kilpiäinen sanoo.

Henkilöäkohtaisen vyön lisäksi jokainen vartio valmistaa toisella pajalla itselleen sahan.

12 000 osanottajan iltanuotio

Tarukselle lähtee Hämeenlinnan seudulta yli 200 partiolaista, joista valtaosa on 16-25 -vuotiaita. Nuoremmille suurleiri on ensimmäinen. Edellinen Suomessa järjestetty suurleiri oli Loisto vuonna 1996.

Kantahämäläiset on Taruksella jaettu kahteen eri alaleiriin. Naapureikseen he saavat mm. ulkomaalaisia ja suomenruotsalaisia partiolaisia.

Eniten odotuksia herättävätkin uusien tuttavuuksien tapaaminen leirin aikana.

– Uskon, että 12 000 osanottajan yhteisistä iltanuotioista ohjelmineen tulee mahtava kokemus, Terhi Kilpiäinen sanoo.

Menot