fbpx
Uutiset

Yli 500 päivää vangittuna olleet toimittajat kävelivät vapauteen Myanmarissa

Toimittajat pääsivät vankilasta perheidensä luokse Myanmarissa. Wa Lonen (3. oik.) ja Pan Ei Monin tytär syntyi, kun Wa Lone oli jo joutunut vankilaan. Myös Kyaw Soe Oon (vas.) ja Chit Su Winin tytär sai isänsä takaisin. Kuva: ANN WANG / POOL
Toimittajat pääsivät vankilasta perheidensä luokse Myanmarissa. Wa Lonen (3. oik.) ja Pan Ei Monin tytär syntyi, kun Wa Lone oli jo joutunut vankilaan. Myös Kyaw Soe Oon (vas.) ja Chit Su Winin tytär sai isänsä takaisin. Kuva: ANN WANG / POOL

Kaksi rohingyakriisistä raportoinutta toimittajaa pääsi tiistaina vapaaksi Burmassa eli Myanmarissa yli 500 vankilapäivän jälkeen.

Wa Lone, 33, ja Kyaw Soe Oo, 29, tuomittiin viime vuonna seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Tiistaina he kävelivät vapauteen presidentin armahtamina. Asiasta kertovat muun muassa Reuters ja BBC.

Ennen pidätystään joulukuussa 2017 Reutersille työskentelevät Wa Lone ja Kyaw Soe Oo selvittivät kymmenen rohingyamuslimin murhaa.

Kymmenen miehen ryhmä tapettiin Rakhinen osavaltiossa elokuussa 2017, jolloin käynnissä oli armeijan ja joidenkin siviilien sortotoimet etnistä vähemmistöä vastaan. Rohingyoita murhattiin ja raiskattiin sekä heidän kyliään poltettiin.

Lopulta yli 730 000 rohingyaa pakeni Bangladeshiin, jossa he yhä asuvat leireillä.

Nobel-voittaja kritiikin kohteena

Toimittajien tuomitseminen vankeuteen nähtiin lehdistönvapauden rikkomisena. Se myös herätti Myanmarin demokratian tilasta arvostelua, joka kohdistui etenkin maan johtajaan, Nobel-voittaja Aung San Suu Kyihin.

– Olen todella onnellinen ja innoissani perheeni ja työkavereideni tapaamisesta. En malta odottaa pääseväni taas toimitukseen, sanoi leveästi hymyilevä Wa Lone Reutersin mukaan.

Toimittajia pidettiin Inseinin vankilassa Yangonin kaupungissa, joka on maan entinen pääkaupunki.

Hallituksen tiedottaja Zaw Htay sanoi, että päätös vapauttaa toimittajat tehtiin sen jälkeen, kun heidän perheensä olivat kirjoittaneet asiasta Aung San Suu Kyille.

Presidentti Win Myint on armahtanut tuhansia vankeja sitten viime kuun. Myanmarissa presidentin armahdukset ajoittuvat ajankohdaltaan perinteiseen uuteenvuoteen, joka alkoi 17. huhtikuuta.

Juttu sai Pulitzer-palkinnon

Wa Lonen ja Kyaw Soe Oon juttu rohingyamurhista ilmestyi yhteistyössä muiden toimittajien kanssa. Juttua pidettiin merkittävänä, koska siinä pääsivät ääneen todistajien ja uhrien perheenjäsenien lisäksi tekoon syyllistyneitä siviilejä.

Juttu sai arvostetun Pulitzer-journalistipalkinnon toukokuussa.

Myanmarin armeija oli aiemmin tehnyt oman tutkintansa Rakhinessa tehdyistä toimista ja päätyi siihen, ettei se ollut tehnyt mitään väärin.

Sittemmin toimittajien jutussa käsitellystä kymmenestä murhasta käynnistettiin Myanmarissa erillinen tutkinta, joka vahvisti verilöylyn tapahtuneen. Seitsemän sotilasta tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Menot