fbpx
Uutiset

Yli 650 000 vastausta Suomen aikavyöhykkeestä - vielä tänään ehtii ottaa kantaa kesä- tai talviajan puolesta

Tänään kansalaisilla on vielä aikaa kertoa mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomessa siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan. Klo 22:n jälkeen kyselyyn oli tullut yli 650 000 vastausta.

Sekä oikeusministeriöstä että liikenne- ja viestintäministeriöstä painotettiin, että kyse ei ole ollut äänestyksestä, vaan nimenomaan kyselystä. Siinä ei ole vaadittu sähköistä tunnistautumista tai rekisteröintiä, joten yksi ihminen on voinut äänestää useampaankin kertaan.

– Lähtökohtana tälle (Otakantaa.fi) palvelulle on, että tällainen osallistumispalvelu tarjotaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Sähköinen tunnistautuminen on osoittautunut aika korkeaksi kynnykseksi, sanoi asiantuntija Sami Demirbas oikeusministeriöstä.

Otakantaa.fi on oikeusministeriön ylläpitämä ja tuottama verkkopalvelu.

Myös turvallisuusyksikön johtaja Elina Thorström liikenne- ja viestintäministeriöstä painotti, että kesä- ja talviaikaa koskevassa nettikyselyssä on ollut kyse nimenomaan kyselystä, ei kansanäänestyksestä. Hänen mukaansa kyselyn tuloksia tarkasteltaessa onkin otettava huomioon, että kun sähköistä tunnistautumista ei ole ollut, sama henkilö on voinut vastata kyselyyn useammin kuin kerran.

– Vastausmäärä ei ole tässä ratkaisevaa. Merkittävää on myös saamamme avoin palaute ja se, millaisia näkemyksiä ja kannanottoja tuodaan esille, Thorström sanoo.Ministeriö tekee myös tieteellisempää kyselyäAvoimissa kysymyksissä ihmiset ovat voineet ottaa kantaa muun muassa mieluisaan aikavyöhykkeeseen ja esittää perusteensa valitsemalleen vaihtoehdolle. Lisäksi kysymyksillä on haluttu Thorströmin mukaan kuulostella kansalaisten näkemyksiä, miten Suomi sijoittautuu aikavyöhykkeen osalta muihin EU-maihin nähden.

– Erityisesti katsotaan, millaisia perusteluja mielipiteen tueksi esitetään. On kiinnostavaa nähdä, minkätyyppisiä seikkoja tuodaan esille.

Liikenne- ja viestintäministeriö on Thorströmin mukaan parhaillaan tekemässä myös tieteellisempää, satunnaisotantaan perustuvaa mielipidekyselyä pysyvästä ajasta.

– Me keräämme kaiken asiasta saatavan tiedon. Lisäksi kysymme näkemyksiä muun muassa asiantuntijoilta ja elinkeinoelämältä. Kun sitten kaikki selvitykset on tehty, niitä hyödynnetään valtioneuvoston kannanmuodostuksessa.Päätös eduskunnan käsissäLopullisen päätöksen pysyvästä ajasta tekee aikanaan eduskunta.

STT kysyi neljän suurimman puolueen eduskuntaryhmien johtajistoon kuuluvilta sähköpostitse, onko kysymys pysyvästä ajasta niin sanotusti omantunnon asia vai sitooko edustajia ryhmäkuri.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon mukaan heidän kansanedustajansa äänestävät oman harkintansa mukaan. Keskustan Antti Kaikkosen mukaan asiaa ei ole eduskuntaryhmässä pohdittu saati päätetty.

– Äkkiseltään kyllä tuntuisi, että tällaisessa kysymyksessä ryhmäkurille ei ole tarvetta, Kaikkonen vastasi.

Kokoomuksen Jukka Kopra puolestaan kertoi, ettei hänen puolueessaan ole aiheesta ehditty keskustella lainkaan. Myöskään sosiaalidemokraattien parissa ryhmäkeskustelua asiasta ei ole vielä käyty.

– Minun on vaikea nähdä, että tässä kysymyksessä olisi tarvetta ryhmäkuriin, mutta teemme aikanamme ryhmän kanssa päätöksen myös tästä asiasta, vastasi Suna Kymäläinen.

Otakantaa.fi

Asiasanat

Menot