fbpx
Uutiset

Yli tuhat yhä kateissa Floridassa viikko hurrikaani Michaelin jälkeen

Kadonneet eivät välttämättä ole kuolleita, vaan he voivat olla ystävien tai sukulaisten luona heikkojen yhteyksien takana.
Floridan kansalliskaartin jäsen tutki hurrikaani Michaelin aiheuttamia tuhoja Mexico Beachillä Panama Cityssä viime viikon lopulla.

Yli tuhat ihmistä oli yhä kateissa viikko sen jälkeen kun hurrikaani Michael iski Luoteis-Floridan Panhandlen alueelle. Surmansa saaneita on löydetty 27.

Sadat vapaaehtoiset etsivät kateissa olevia yli 1 135 ihmistä, jotka eivät ole hurrikaanin jälkeen olleet yhteydessä ystäviinsä ja perheeseensä, kertoi uutistoimisto Reutersille Matthew Marchetti, joka on ollut perustamassa houstonilaista CrowdSource Rescue -pelastusryhmää.

Useimmat kadonneet ovat Panama Citystä ja monet heistä ovat vanhuksia, vammaisia, köyhtyneitä tai yksineläjiä.

Floridan viranomaiset eivät ole kertoneet moniko heidän mielestään on kateissa. Kadonneet eivät välttämättä ole kuolleita, vaan he voivat olla ystävien tai sukulaisten luona.

Hurrikaanin jälkeensä jättämät jätteet, kaatuneet puut ja sähkölinjat ovat estäneet pääsyn eristyksiin joutuneiden ihmisten luo. CrowdSourcen mukaan katoamiset ovat laajojen puhelin- ja sähkökatkosten syytä.

Fema jakanut miljoonia aterioita

Floridassa kuoli 17 ihmistä, Georgiassa yksi, kolme Pohjois-Carolinassa ja kuusi Virginiassa, kertoo Reuters viitaten virallisiin raportteihin. Lääkärit tutkivat, onko neljä Floridassa lisäksi kuollutta mahdollisesti hurrikaanin syytä.

Michael iski Floridan luoteisrannikolle viime keskiviikkona 69 metriä sekunnissa puhaltavine tuulineen nostattaen meriveden maalle ja tuhoten taloja.

Liittovaltion hätäaputoimiston (Fema) apua on hakenut noin 35 000 floridalaista ja viranomaiset ovat antaneet jo miljoonan dollarin edestä apua 12 piirikunnassa, kertoi tiedottaja Ruben Brown Tallahasseessa.

Fema on jakanut noin 4,5 miljoonaa ateriaa, yli viisi miljoonaa litraa vettä ja yhdeksän miljoonaa lastenapupakettia.

Sähköjen palaaminen voi kestää viikkoja

Yhdysvaltain kaakkoisosissa oli yhä ilman sähköä liki 163 000 kotia ja liiketilaa. Asukkaat joutuivat laittamaan ruokaa nuotioilla ja grilleillä.

Panhandlen maaseudulla kolmessa piirikunnassa ainakin 80 prosenttia asiakkaista oli ilman sähköä tiistaina. Viranomaisten mukaan voi kestää viikkoja, ennen kuin sähköt palaavat.

Monet muut ovat taistelleet päivien ajan ilman juoksevaa vettä ja toimivia vesivessoja odottaen apua viranomaisilta. Jotkut ovat majoittuneet telttoihin mukanaan tavarat, jotka he ovat onnistuneet pelastamaan.

Menot