Uutiset

Ylijäämäkuusi joutuu lampaiden hampaisiin

Jopas jotakin.

Luolajassa, rauhallisella omakotitaloalueella on piha, jossa joulukuuset seisovat sievissä riveissä vieri vieressä. Pihassa on kyltti, joka kertoo myyntipisteen toimivan itsepalveluperiaatteella. Missään ei näy ristin sielua.

Asiakkaita varten on jätetty lainaksi hanskat, saha ja mitta. Kuuset on ryhmitelty hinnan mukaan ja maksun voi toimittaa ohjeiden mukaiseen paikkaan.

Piha ja kuuset ovat Erkki Parosen, hämeenlinnalaisen eläkeläisen. Mies itse seisoo Härkätien varrella sijaitsevan toisen myyntipisteensä kuusten katveessa.

Itsemyyntipistettä Paronen on pitänyt ainakin kymmenisen vuotta, eikä usko ihmisten rehellisyyteen ole tuona aikana keikkunut. Oikeastaan päinvastoin.

-Ihmiset ovat oikeastaan erittäin rehellisiä, hän painottaa.

Viime vuonna meni kaikki

Tänä vuonna kauppa vain on tuntunut käyvän tavallista tahmeampaan tapaan. Paronen myy tavallisten metsäkuusien lisäksi itse kasvattamiaan omorikoja eli serbiankuusia.

Viime vuonna tarjonnasta ei jäänyt yhtään yli, edellisenä vuonna myymättä jäi viisi kuusta. Nyt Paronen on varautunut kuljettamaan useamman kuusen lammastilalle eläinten järsittäväksi, siksi hiljaiselta sesonki on tuntunut.

-En sitten tiedä, onko se tämä lumeton syksy, mikä sen tekee. Hakevatko ihmiset itse kuusensa, Paronen miettii.

Samanlaisia viestejä on kantautunut muualtakin ja asiaa on pohdittu myös kuusia myyvällä Peltosirkun tilalla Alvettulassa.

-Olisivatko ihmiset sitten lähteneet lomille vai onkohan joulukuusi sitten se, mistä säästetään, miettii puolestaan Sirkku Holttinen.

Toisaalta lauha joulunalusaika ei myöskään pakota ostamaan kuusta hyvissä ajoin, jotta olisi toiveita saada se hissuksiin sulaksi. Toivo kaupan piristymisestä elää yhä.

Tänä jouluna kuusi ei varise

Peltosirkun tilalta myydyt kuuset tulevat Luopioisista, Erkki Parosen taas kahdesta eri osoitteesta. Omorikot tulevat Keski-Suomesta, Parosen omalta pellolta, johon mies on ne itse siemenestä istuttanut. Metsäkuuset taas ovat sähkölinjojen alla kasvanutta luonnon omaa tuotantoa.

Paronen on vuokrannut sähköyhtiöltä noin kolmen kilometrin mittaisen osuuden bisnestään varten. Kuuset hän hakee metsästä itse.

Syksy ja joulunalusaika ovat olleet kuusen hyvinvoinnin kannalta suopeaa aikaa. Viime jouluna monessa kodissa harmia ja hämmennystä herätti se, että neulaset ropisivat lattialle jo melkein ennen kuin kuusta oli päästy koristelemaankaan. Tänä vuonna ei ole moista murhetta edessä, vakuuttaa Paronen.

-Viime vuonna runko ehti mennä umpijäähän. Hätäisimmät eivät ehtineet sulattaa kuusta tarpeeksi pitkään, hän sanoo.

Nyt Paronen suosittelee, että kuusi asetetaan kotona esimerkiksi vesiämpäriin päiväksi pariksi ennen sisällä viemistä. (HäSa)