Uutiset

Ylimainostettuja sotia

Teknillisen korkeakoulun tutkija väitti, että Helsingin makasiinipalo oli ”informaatiosotaa”, ei niinkään tuhopoltto. Taas suodaan ilki- ja väkivallalle ansiotonta arvonnousua.

Poltossa oli muka kyse ”viestistä”. Epäselväksi vain jäi, että mikähän se viesti mahtoi olla. Että sytkärit ovat vaarallisia vempeleitä?

Informaatiosota, hienoltahan se kuulostaa. Onneksi ei sentään tietosotaa.

Informaatio muuttuu tiedoksi, vasta kun kysytään – ja ehkä joskus vastataankin – ”miksi?”. Mikä ei tässä tapauksessa ole lähelläkään.

Makasiinipalon yhteydessä ihasteltiin, kuinka kansalaiset ottivat kuvia, ajatella, oikein kamerakännyköillä. Kuvaviestejäkin läheteltiin kai ahkerasti, kun kuulemma ”tieto” levisi sukkelaan. Viisaus varmaan lisääntyi.

Ehkä tämä nyt on sitä ylimainostettua tietoyhteiskuntaa. Huipputekniset vimpaimet kansakunnan hyötykäytössä.

Ilman laajakaistalla kiitävää emäntää suomalainen tietoyhteiskunta olisi kuin pilvinen päivä. Paitsi että aurinko porottaa niin hiton kuumasti.

Jari Sarasvuon Mansen-show´ssa statistina käväissyt USA:n ex-presidentti Bill Clinton kehotti ottamaan ilmastonmuutoksen vakavasti. Thanks, Bill, mutta eiköhän tuota sanomaa pitäisi kuuluttaa Washington D.C.:ssä eikä Tampereella.

Suomessa kyllä tiedetään, että kesäinen kevät ei ole kevät, vaan taas yksi osoitus ilmastonmuutoksesta.

Tietoyhteiskunnan sijasta pitäisi puhua viihdeyhteiskunnasta. Vai mihin tarkoitukseen nettiäkin muka eniten käytetään? Viihtymiseen.

Eikä siinä lie mitään pahaa. Kun yhä useammat tietotyöläiset joutuvat koko työpäivän istumaan tietokoneen ääressä, kai kotona saa heittää aivot nettinarikkaan?

Vaikka Clinton ylistikin, kuinka internet on mullistanut demokratiaa.

Eikä hän ainakaan referoijien mukaan maininnut, että netti on terroristien, demokratian vihollisten, tehokkaimpia aseita. Se on sitä todellista informaatiosotaa, ei makasiinien polttelu.

Hienoine termeineen ja teknologioineen ihmispolo on yhä pahemmin pihalla. Mitä paremmat paikannuspalvelut hän mobiilivehkeisiinsä saa, sitä enemmän hukassa hän on.

Ja sitten suunnistamista merkitysviidakossa vielä vartavasten häiritään ”informaatiosodan” ja ”tietoyhteiskunnan” tapaisilla ylitulkinnoilla. Moinen kuuluu viihteeseen, ei yhteiskunta-analyysiin.

Ei ihme, että jokin Lordin kaltainen harmiton naamioleikki nousee suosioon ja ,kuten aina, sanasodan kohteeksi.

Arvostelijoiden mielestä Lordin hirviömeininki on ”luonnotonta”. Höpsis, se on vain olevinaan luonnotonta. Siinä on iso ero.

Kuten lätkän MM-kisojen lieveilmiöistä taas nähdään, siat kannattavat leijonia. Se on luonnotonta. M.A. Nummista lainatakseni: Tähän ei eläin pysty.

Lordi on olevinaan pelottava. Luonnossa ei ole mitään olevinaan pelottavaa. Jos jokin näyttää sarvikuonolta, se on sarvikuono, pakoon pinkovan pikkuelikon mielestä.

Eikä Lordi edes ole lähdössä viemään sivistystä Ateenaan. Se olisi hiekan kauppaamista Saharaan.

veli-matti.virtanen@hameensanomat.fi

Mainos