fbpx
Uutiset

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut eivät järjestä perinteisiä valintakokeita – Tavoitteena aloittaa lukuvuosi normaalisti

Hako ry oli Hamkin suurin opiskelijayhdistys. Arkistokuva: Pekka Rautiainen/ HäSa

Suomalaisyliopistot sekä ammattikorkeakoulut ovat päättäneet, ettei tänä keväänä järjestetä perinteisiä valintakokeita koronavirusepidemiasta johtuen.

Päätöksestä kertoivat Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi sekä ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene Ry.

Yliopistot käyttävät valintakokeiden sijaan muita menettelyjä, kuten digitaalisia valintatapoja, verkkokursseja, todistusvalintaa tai avoimen yliopiston väylän valintaa.

Muuttuneista valintatavoista tiedotetaan mahdollisimman pian huhtikuulle suunniteltujen kokeiden osalta ja muutoin huhtikuun loppuun mennessä.

Yliopistot tiedottavat tarkemmista koejärjestelyistä ennen suunniteltuja kokeita.

Yliopistojen tavoitteena on aloittaa seuraava lukuvuosi 2020–2021 syksyllä normaalin aikataulun mukaisesti.

Ammattikorkeakoulut järjestävät etäkokeen

Ammattikorkeakoulut päättivät järjestää kevään toisen yhteishaun valintakokeen etäkokeena. Se järjestetään kesäkuun alussa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Arene Ry:n tiedotteen mukaan ammattikorkeakouluihin oli 1.4. päättyneessä yhteishaussa 92 000 hakijaa. Heistä 75 000 ilmoittautui yhteishaussa valintakokeeseen.

Ammattikorkeakoulut valitsevat noin puolet opiskelijoista todistusvalinnalla. Hakukohteen mukaan todistusvalinnalla täytetään 20–80 prosenttia aloituspaikoista.

Todistusvalinnan laajentaminen ei olisi taannut hakijoiden yhdenvertaista kohtelua.

Hakeneiden joukossa oli 33 000 henkilöä, joiden todistusta ei voida pisteyttää samaan tapana kuin ylioppilastutkintojen tai 1.8.2015 jälkeen suoritettujen ammatillisten perustutkintojen todistuksia.

Valintakokeiden muutos ei vaikuta ammattikorkeakouluopintojen aloittamisen aikaan eikä siten opiskelijoiden oikeuteen saada opintotukea. STT, FL

Menot