Uutiset

Ylioppilas, älä tule huijatuksi

Rakkaat ylioppilaat, älkää erehtykö hankkimaan opiskelupaikkaa kuin ostaisitte sian säkissä ostoskanavalta. Koulujen mainoksissa teille luvataan joka taholta kymmenen hyvää ja kaksitoista kaunista. Huippuosaamista, dynaamisuutta ja energiaa. Suomi on väärällään kouluja, joiden kaikkien väitetään valmistavan ”johto- ja asiantuntijatehtäviin” tai ”luovaan suunnittelutyöhön”, vaikka todellisuudessa usein valmistutaan kortistoon, koulutusta vastaamattomaan työhön tai vuosien pätkätöihin.

Elämme mainossumutusten luvattua aikakautta. Kotiin lähetetyt houkuttelevat esitteet ja televisiossa pauhaavat mainokset eivät ikävä kyllä tarjoile faktatietoa vaan ammattilaisten suunnittelemaa mielikuvamarkkinointia. Koulut kilpailevat hakijoista ja unohtavat usein mainita vähemmän mairittelevat tosiasiat. Saatetaan luvata, että valmistuneista työllistyy huikeat 90 prosenttia, mutta hupsista, unohdetaan kertoa, ettei suurin osa työllisty omalle alalleen.

Ammatinvalintaa pohtiessa kannattaa ottaa ohjat omiin käsiinsä, ja esimerkiksi kysyä suoraan kiinnostavan alan ihmisiltä, millaista heidän työnsä on oikeasti siellä mielikuvien takana.

Tietenkään valintaansa ei pidä tehdä sokeasti sen perusteella, mikä milloinkin työllistää. Kun olin lukiossa 2000-luvun alussa, koko maailma hullaantui IT-buumista, ja kaikille lukiolaisille tuputettiin IT-alan opintoja oikotienä onneen. Sitten buumi hiipui.

Tärkeintä onkin tuntea itsensä: millainen työ sopii omalle persoonalle, millaista jaksaa ja haluaa tehdä vuodesta toiseen? Kannattaa tutustua itseensä, ja jos se vaatii välivuoden tai pari, niin ei huolta. Parempi elää välivuosia esimerkiksi töissä, au pairina tai matkustellen kuin opiskella hätäisesti valittua alaa, joka osoittautuu tyhjäksi arvaksi.

Ylioppilaslakkia päähän painaessa on helppoa ajatella – kokemuksesta tiedän – että tärkeintä on vain se, mikä itseä kiinnostaa. Kannattaa kuitenkin suoda edes hiukan huomiota myös kiinnostavan alan olosuhteille. Onko alalle ylikoulutusta? Pitääkö tehdä paljon vuorotyötä, pätkätyötä, ylityötä? Voiko valita, mihin päin Suomea muuttaa, vai määrääkö työpaikka sen, missä voi asua? Nämä tuntuvat ehkä pieniltä kysymyksiltä opiskelupaikkaa hakiessa, mutta ne määrittävät koko elämää sitten, kun on aika valmistua. Vaikka jokin työ sisällöltään vastaisi täysin omia unelmia, niin muut olosuhteet voivat tehdä alasta vaikean.

Tämän puheenvuoron ei kuitenkaan ole missään tapauksessa tarkoitus masentaa ketään. Päinvastoin, menkää ja uskaltakaa unelmoida, te kaikki ylioppilaat ja muut valmistuneet! Oman alan valinta on iso päätös, ja se on tehtävä ennen kaikkea tunteella. Kannattaa silti muistaa myös sopiva kriittisyys, jotta tunteet ovat oikeasti omia ja muodostuvat todellisuuden pohjalta, eivätkä ole vain mainosten mielikuvatykityksen herättämiä.

ulpu-maria.lehtinen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

28.1.2020