Uutiset

Yllättävää harrastuneisuutta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on selvittänyt, että Suomessa on jopa 60 000 hampunviljelijää. Määrä on valtava, sillä oikeita maanviljelijöitäkään on tuskin enempää. Viherpeukaloiden määrä on sama, jos kaikki kynnelle kykenevät hämeenlinnalaiset innostuivat hampusta (cannabis sativa).

Hamppu on kielletty huumekasvi. Siksi onkin outoa, että sen suosiota tutki THL. Mitä tekemistä huumeilla on terveyden ja hyvinvoinnin kanssa? Oikeammin juttu kuuluisi poliisille.

Toisaalta laitoksen on hyvä tietää, millaisen ”vihollisen” kanssa se on tekemisissä.

Hamppu ei ole uusi asia. Se rantautui Suomeen jo keskiajalla kuitukasviksi. Kuidusta tehtiin purjeita ja köysiä. Jos rahvas sai kuolemantuomion, hänet hirtettiin karkeaan hamppuköyteen. Eriarvoisuutta sekin, koska aatelisen jalon kaulan ympärille pujotettiin pehmeä pellavaköysi, jos tämän rötökset ylsivät kuolemantuomioon.

Hampun siemenestä puristettiin myös öljyä, jota käytettiin lampuissa. Siis kelpo ja tarpeellinen kasvi aikana, jolloin nuppi osattiin sumentaa vain oluella, viinillä ja paloviinalla.

Nykyiset hampunviljelijät ovat tosi pienyrittäjiä, kotitarvekasvattajia, pääosin nuorehkoja kaupunkilaismiehiä. He ovat viihdekäyttäjiä, eivät sievoisia voittoja kääriviä huumeparoneita. Kasvattajat ovat ammentaneet taitonsa toisiltaan sekä netistä.

Ennen vanhaan, kun nettiä ei ollut, maatalouskerhoneuvojat kiersivät polkupyörillä tai hiihtäen kylillä valistamassa nuorisoa kotitarvepalstan pitäjiksi. Kotipuutarhassa opittiin työntekoa, hankittiin taskurahoja ja saatiin ruokapöytään maittavaa lisää oman ryytimaan antimista.

Sanomattakin on selvää, että Maatalouskerhojen liitto, nykyinen 4-H -järjestö olisi tosi ylpeä, jos olisi saanut 60 000 nuorta innostumaan viherpeukaloiksi, äidin pikku multasormiksi.

Viljelystä on tullut tosi muodikasta ja ei aikaakaan, kun kannabis tuotteistetaan eli brändätään. Harrastus syvenee entisestään, kun pilvelle annetaan nimet.

Asiantuntijat arvioivat laajan kokemuksen myötä, kumpi on parempaa Herttoniemen Heinä vai Mellunmäen Möyhy. Kannattajansa on varmaan myös Jakomäen Jounilla ja Punavuoren Pössyllä.

Erityistä harrastuneisuutta, jopa taidetta hipoo se, että hamppu kasvatetaan luomuna ilman väkilannoitteita tai myrkkyjä sisältäviä kasvinsuojeluaineita.

Tällaisesta alan piireissä arvostetusta luomulähituotteesta saa tiettävästi poikkeuksellisen kirkkaan pilven, ilman haitallisia lisäaineita ja raskasta hiilijalanjälkeä.

Jos lähdetään siitä, että huumeita on joka tapauksessa, niin olkoot ne sitten kotona kasvatettua hamppua, josta jalostetaan hasista ja marihuanaa, lähihuumeita. Näin käyttäjät välttyvät rahoittamasta kansainvälistä huumekauppaa, häikäilemättömiä rikollisjärjestöjä.

Myönteistä on sekin, että huumeiden kotikasvatuksen rahavirrat kiertävät suomalaisessa kansantaloudessa. Tuskin niistä arvonlisäveroja maksetaan, mutta eivät ne ainakaan päädy kaiken maailman roistojen liiveihin.

Menot