fbpx
Kolumnit Uutiset

Ylös mielipidekirjoittelun lamasta

Aloitin ensimmäisen kerran Hämeen Sanomien mielipidepalstan toimittajana 20 vuotta sitten.

Nyt täällä ollaan taas monien vaiheiden jälkeen mielipidetoimituksen kammiossa. En halua valittaa, mutta missä te olette te kirjoittajat?

Mielipidekirjoittelu ei ole ollut elämän kuuna päivänä sellaisessa lamassa kuin se on nyt. Sieltä ei ole mitään muuta suuntaa kuin ylöspäin.

Yleinen lamaannus on nyt ehkä jopa syvempi kuin vuonna 1995, koska se on ennen kaikkea henkistä laatua.

Internetissä niin sanottu mielipiteiden ilmaisu lähentelee nykyisellään täydellistä kaaosta.

Käsitys sananvapaudesta on vääristynyt. Se on ymmärretty vapaudeksi sanoa mitä tahansa mistä tahansa: harhaisia käsityksiä ja ennakkoluuloja asiasta kuin asiasta ilman minkäänlaista vastuuta.

Kysymys ei ole edes pelkästä vihapuheesta ja pakolaiskeskustelusta, jota monet tiedotusvälineet ovat nähneet hyväksi rajoittaa. Harmittomaksi tarkoitettu herjakin voi riittävän monen jaon kautta päätyä rikolliseksi teoksi.

Hämeen Sanomat edellyttää internetissä juttujen kommentoijilta kirjautumista. Myös mielipidepalstalla on käytössä vanha hyvä sääntö: kirjoittajien nimen ja yhteystietojen pitää olla toimituksen tiedossa. Tämä ilmeisen unohdettu ja luottamukseen perustuva sääntö koskee myös tekstiviestipalstaa.

Media tekee sitä, mistä sen olisi pitänyt huolehtia ilman eri julistuksia.

Lukijoilla on oikeus luottaa siihen, että trollit eivät palstoilla hillu, eikä kukaan tule törkeyksineen kenenkään aamukahvipöytään.

Viimeksi karsin tämän päivän lehden tekstiviestipalstalta useita taitavasti laadittuja, mutta pelkästään vanhoja ennakkoluuloja levittäviä viestejä. Niitä tulee lähinnä tuntemattomista puhelinnumeroista.

Trolliarmeija saattaa olla vastassa, mutta täälläpä on vastassa suomalainen ikääntynyt sissi, joten antaa tulla vaan tulta munille.

Tarjonta on toki aina ollut sekä kirjavaa että aaltoilevaa. Aina joku keksii väärän henkilöllisyyden tai yrittää muuten huijata.

Juuri nyt pääosin poissaolollaan loistavat asialliset, ajankohtaiset, terävät, kriittiset, analyyttiset, koskettavat, maailmoja syleilevät ja ylipäätäänkin sellaiset mielipidekirjoitukset, joita on mukava saatella palstalle ihmisten luettavaksi.

Odotetuimpia herkkupaloja ovat sellaiset kirjoitukset, joiden kanssa olen täsmälleen eri mieltä.

Menot