Uutiset

Yo-juhlia ja synttäreitä Oiva-bussin kahdessa kerroksessa

Punainen kaksikerroksinen englantilaisbussi, Oiva nimeltään, odottelee tulevaa kesän juhlakautta, ensimmäistä sellaistaan, jo innolla.

Vapaa-aikansa ravintolaksi muuntautunut bussi viettää yleensä Janakkalassa yhden sen omistajaosakkaan, Sanna Mustosen, pihamaalla Vähikkälän koululla.

Mustonen kertoo, että muutamia tilauksia Oivalla on jo täksi kesäksi buukattuna.

– Yo-juhlia, hääkuljetuksia, synttäreitä. Suurin koitos on 29.7. Vähikkälän Nuorisoseuran 60-vuotisjuhlailtamat, eli hoidamme tapahtuman tarjoilun ja anniskelun.

Mustosen lisäksi Oivasta omistaa osansa kolme muutakin osakasta yritysnimellä Lontoon bussi. Vuosimallin 1965 bussi hankittiin Keltaisen Pörssin ilmoituksen kautta loppukesästä viime vuonna, ja se on palvellut aikanaan eri reiteillä Lontoossa.

– Tämä lähti ihan vitsistä liikkeelle, mutta me innostuttiin sitten valtavasti. Päätettiin, että eihän sitä tiedä, jos ei kokeile, Mustonen selittää keksimäänsä liikeideaa pyörillä kulkevasta ravintolasta.

Bussilla kysyntää Turussa

Bussi on sisältä muutettu niin, että penkit on käännetty vastakkain ja alakertaan on tehty baari, johon mahtuu kaljatankit ja hanat. Sisään sopii 40 asiakasta.

Juomina tarjoillaan ainakin toistaiseksi vain olutta ja siideriä.

– Tää Suomen lupakulttuuri on kertakaikkisen ihastuttava yrittäjän kannalta. Joka tapahtumaan on haettava erikseen lupa, Sanna Mustonen manailee.

Vielä Oiva ei ole oikein kunnolla päässyt esittelemään toimivuuttaan kuin alkuvuodesta Turun kaupunginteatterin kutsumana.

– Se oli siellä englantilaisen farssin ensi-illan ympärille rakennetussa tapahtumassa mukana pubina.

Homma oli ilmeisesti hoitunut sen verran hyvin, että Oiva halutaan uudestaankin Turkuun – tällä kertaa Taiteiden yöhön elokuussa. Mukana olo ei kuitenkaan ole sataprosenttisen varmaa vielä. Hämeenlinnan torille Oiva kuitenkin aikoo tulla esittäytymään kesäkuun 10. päivänä Elämystori-tapahtumaan.

Kokemukset myönteisiä

Sanna Mustonen ei pysty sanomaan Oivalle tarkkaa vuokrahintaa, koska tilaushintoihin vaikuttaa niin moni tekijä, kuten matkat ja henkilökunnan määrä.

Kokemukset Oiva-bussista ovat hänen mukaansa olleet pelkästään myönteisiä.

– Hyvin mielenkiintoista tämä on ollut. Ihmiset ovat kauhean hämmästyneitä ja iloisia sen nähdessään; morjestelevat ja ottavat valokuvia. Me on naurettu porukalla, että vaikka me ei ikinä tehtäis tällä yhtään keikkaa, ei me siitä enää ainakaan luovuta. Bussi on meille rakas harrastus.

Yli 40-vuotias Oiva on tekniikaltaan toiminut ainakin toistaiseksi melko moitteettomasti.

– Talvella oli hieman käynnistysongelmia. Mutta eihän se ole tarkoitettukaan aivan siihen, että on 26 astetta pakkasta, Mustonen säälittelee bussivanhustaan. (HäSa)

Mainos