Uutiset

Yön selkään vääryyttä vastaan

Jos kaikki meni suunnitellusti, tuijottavat ugandalaisen Joseph Konyn kasvot tänään katsojaa joka puolelta.

– Ideana oli levittää julisteita isoihin kaupunkeihin ympäri maailman. Näin Konysta tulisi julkisuudenhenkilö, jonka jokainen haluaisi saada kiinni, sanoo Invisible Children -järjestön perustaja Jason Russel.

Yritän saada kommenttia Invisible Children –hyväntekeväisyysjärjestöltä, mutta vastaus on lyhyt ja ytimekäs.

– Kaikki haastattelut tulee tehdä PR-yrityksemme kautta, harjoittelija Addie Horn vastaa.

Järjestön nihkeys ei yllätä. Maaliskuun lopulla uutisoitiin sen perustajan saaneen hermoromahduksen, minkä takia hän on edelleen sairaalahoidossa. Kritiikkivyöryn saanut järjestö on estänyt kaikkien videoidensa kommentoinnin Youtube-palvelussa. Edes PR-toimisto Sunshine Sachs ei vastaa minulle heidän yhdestä ja ainoasta sähköpostiosoitteestaan.

Mistä on oikein kyse?

Maaliskuun alussa maailma järkyttyi, kun Kony 2012 -video lähti leviämään.

Puolituntisella lyhytelokuvalla yhdysvaltalainen järjestö esittelee katsojalle maailman pahimmaksi listatun rikollisen, Joseph Konyn. Listan kärkeen Kony on päässyt pitämällä lapsiarmeijaa Ugandassa vuosien ajan. Invisible Children -järjestö lähti taistelemaan Konya vastaan, kun sen perustajajäsen tapasi Konyn armeijasta paenneen miehen.

Video sai valtavan määrän kritiikkiä. Tunteisiin vetoavassa videossa järjestön perustaja kertoo tarinaa pienelle pojalleen. Asiat esitetään niin, että pieni lapsikin ymmärtää, kuinka ”pahat tyypit” on saatava kiinni. Kolmenkymmenen minuutin aikana Jason Russell puhuu silti hyvin vähän siitä, mitä asialle oikeasti voitaisiin tehdä.

– Jotta Ugandan armeija saisi Konyn kiinni tänä vuonna, he tarvitsevat oikean teknologian ja koulutuksen. Tämä on se, mihin amerikkalaisten apua tarvitaan. Mutta (Yhdysvaltain) hallitus ei usko, että ihmisiä kiinnostaa Kony, ja joukot saatetaan vetää maasta. Ihmisten on saatava tietää Konystä, Russell vetoaa katsojaan.

– Vaikka mitään konkreettisia viitteitä ei Yhdysvaltojen vetäytymiselle ole, pyrki järjestö valistamaan asiasta eilisöisellä Cover The Night -tapahtumalla, hän sanoo.

Heti kampanjan julkaisun jälkeen internet täyttyi ihmisten reaktioista.

– Joseph Kony on käytännössä Adolf Hitler, hänellä on Ugandassa 30 000 lapsen armeija, joka tappaa ihmisiä, käyttäjätunnus officialgboi kirjoittaa Twitterissä 6. maaliskuuta.

Todellisuus on kuitenkin aivan toista. Ugandassa asuva Foreign Policy -lehden avustaja Michael Wilkerson kirjoittaa artikkelissaan 7. maaliskuuta asioiden oikean laidan.

– Kony ei asu enää Ugandassa, eikä ole asunut viimeiseen kuuteen vuoteen. Toiseksi, lapsisotilaiden määrä on nykyään vain muutamia satoja sotilaita, Wilkerson korjaa.

Suurimpiin virheisiinsä järjestö pyrki vastaamaan huhtikuussa julkaisemalla Kony 2012: Part II -videon, joka on sisällöltään jo paljon yksityiskohtaisempi kuin edeltäjänsä. Myös uuden videon kommentointi on estetty, ja klippi on saanut vain vajaat kaksi miljoonaa katselukertaa. Video on saavuttanut noin 2 prosenttia alkuperäisen videon katsojamäärästä. Ihmisten kiinnostus on kadonnut.

Hyvästä tarkoituksesta huolimatta Kony 2012 -kampanjan järjestäneen Invisible Children -järjestön toiminnan arvellaan olevan huijausta, eivätkä kriitikot usko sen auttavan Ugandaa mitenkään.

Herää kysymys siitä, saatiinko eilen mitään aikaan. Otin yhteyttä Helsingissä Cover The Night -tapahtumaa järjestäviin henkilöihin. Facebookissa kiinnostuksen ilmaisseista kuitenkin vain murto-osa vaivautui edes vastaamaan.

– Saatan joskus järjestää tapahtuman, mutta en 20. huhtikuuta, niin kuin tarkoitus oli, Facebook-tapahtuman luonut henkilö kertoo.

Motivaatiota osallistua vähensi varmasti se, että järjestö on ollut epäselvä kertoessaan kampanjan seuraavista tavoitteista. Helsingin kylmä ja sateinen yö tuskin houkutteli kaikkia asiasta vielä kuukausi sitten kiinnostuneita. (HäSa)