fbpx
Uutiset

Yöpäivystys kesäksi Hämeenlinnaan

Öinen lääkäripäivystys lakkaa kesäkuussa Riihimäellä. Iltakymmenen ja aamukahdeksan välinen yöpäivystys hoidetaan kesä-syyskuussa Hämeenlinnassa keskussairaalan ensiavussa.

Yöpäivystyksen tilapäinen sulkeminen johtuu henkilökuntapulasta. Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystysklinikan ylilääkäri Veli-Pekka Rautava kertoo, että Riihimäeltä on irtisanoutumassa 5–6 hoitajaa.

– Lääkäri siellä on edelleen, mutta kun ei ole hoitajia, ei päivystystä voida ylläpitää, Rautava kertoo.

Keskussairaala muistuttaa, että Hämeenlinnassa potilaat tutkitaan hoidon vaativuuden mukaisesti.

– Ainoastaan akuuttia tutkimusta ja hoitoa tarvitsevat potilaat otetaan tutkittavaksi. Esimerkiksi pelkkä sairausloman tarve ei ole peruste hakeutua ensiapuun, keskussairaalan johtajaylilääkäri Markku Järvinen ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen johtajaylilääkäri Pertti Knuth tiedottavat.

Taustalla epävarmuus

Rautavan mukaan Riihimäen irtisanoutumisaallon taustalla on erikoissairaanhoidon päivystyksen siirtyminen Hämeenlinnaan.

– Kun perusterveydenhuollon päivystys puolestaan siirtyi Ryksin tiloihin, siellä on ollut kaikenlaista härdelliä ja epävarmuutta siitä, miten näitä virkoja siirtyy minnekin. Nythän päivystystä on yöaikaan hoitanut erikoissairaanhoito.

Onko oletettavissa, että syksyyn mennessä sairaanhoitajia on saatu, jotta toiminta voi Riihimäen tahdon mukaisesti jälleen jatkua?

– Kyllä minä uskon siihen, Rautava sanoo.

Asetus muuttumassa

Sairaanhoitopiirin päätös keskittää erikoissairaanhoidon päivystys Hämeenlinnaan ennakoi valtakunnallista linjausta.

Päivystyksen järjestämisasetus on muuttumassa ja ennakkotietojen mukaan sellaiset erikoissairaanhoidon päivystykset, joissa yksi päivystäjä päivystää kaikkien erikoisaloja, tulevat loppumaan koko Suomesta.

– Riihimäellä erikoissairaanhoidon päivystyksessä on alkuvuodesta käynyt noin 15 potilasta vuorokaudessa. Onhan se älyttömän kallista, Rautava sanoo.

Erikoissairaanhoidon päivystyksellä tarkoitetaan päivystyspistettä, jossa päivystävillä lääkäreillä on mahdollisuus konsultoida muun muassa kirurgian, sisätautien, anestesiologian, naistentautien ja synnytyksen, lastentautien, neurologian ja radiologian erikoislääkäreitä.

Lisäksi päivystävässä sairaalassa tulee olla ympärivuorokautisesti toimiva laboratorio ja röntgen. (HäSa)

Menot