fbpx
Uutiset

Yöpäivystys saattaa sittenkin siirtyä Hämeenlinnaan

Terveyskeskuksen yöpäivystyksen jatko Riihimäellä ratkeaa käytännössä ensi maanantaina kaupunginhallituksessa. Päättäjien on puntaroitava, onko kaupungilla varaa kalliin palvelun tarjoamiseen kuntalaisille.

Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä pohtii uudelleen yöpäivystyksen järjestämistä ylimääräisessä kokouksessa ensi torstaina.

Jos Riihimäellä halutaan pitää mahdollisuus käydä yöaikaan päivystävällä lääkärillä, kustannukset karkaavat. Käyntikerta maksaa yli kolme kertaa enemmän, kuin jos potilas kävisi yöpäivystyksessä Hämeenlinnassa.

Riihimäki naapurien linjoille?

Hausjärvi ja Loppi ovat molemmat jo esittäneet Riihimäen terveyskeskuksen yhtymähallitukselle, että yöpäivystyksen käynnistämistä harkitaan uudelleen tai vähintäänkin siirretään.

Nyt hallintojohtaja Jussi Savola esittää, että Riihimäen kaupunginhallitus edellyttäisi Lopen ja Hausjärven tavoin yöpäivystyksestä luopumista.

– Virkamiehenä pidän kaupungin taloustilanteessa mahdottomana, että maksamme 879 euroa päivystyskäynnistä, josta selvittäisiin 231 eurolla, Jussi Savola toteaa.

Taloutta kiristävät kuntayhtymän lisälaskutukset, uuden ambulanssin sijoittaminen, sairaanhoitopiirin alijäämä ja muut sosiaalitoimen menopaineet.

Röntgen ja labra kiinni öisin

Kuntayhtymä on laskenut kustannukset, joihin on otettu huomioon päivystyksen henkilökunnan palkkauksen lisäksi ostopalvelulääkäri, vartiointi ja erityyppiset kiinteistö- ja erityiskulut.

Yöpäivystyksen vuosihinta on runsaat 700 000 euroa.

– Päiväaikainen perusterveydenhuollon päivystys jatkuu edelleen Riihimäellä sairaalan tiloissa. Päivystysyksikön henkilökunnan tarve selviää, kun yöpäivystyksestä syntyy päätös, kertoo yhtymäjohtaja Tero Pitkämäki.

Yöpäivystyksen kustannuksia on päästy laskemaan uudelta pohjalta, kun Riihimäen päivystys jouduttiin siirtämään kesäajaksi kokonaan Hämeenlinnaan.

Perusterveydenhuollon päivystyksessä potilaskäyntejä oli keskimäärin 2,2. Tero Pitkämäen mukaan kuntayhtymässä arveltiin jo keväällä potilasmäärän jäävän vähäiseksi ja ennuste toteutui kesän aikana.

– Riihimäellä päivystyksessä käyneistä valtaosa on käynyt hoidattamassa ruhjeita, murtumia tai infektioita. Niissä tarvitaan kuvantamis- ja laboratoriokokeita, joita ei Riihimäellä saada yöllä.

Ilman röntgeniä ja laboratoriota työskentelevän lääkärin on lähetettävä tutkimuksia tarvitsevat potilaat Hämeenlinnaan yhteispäivystykseen. (HäSa)

 

 

 

 

Menot