Uutiset

Ypäjällä näytillä viitisenkymmentä maitovarsaa

Kansainvälinen European Breeding Event Finland -tapahtuma järjestetään ensi kertaa Ypäjällä tulevana viikonloppuna.

Esillä 4. syyskuuta on ennätysmäärä puoliveriratsuvarsoja. Päivän aikana Ypäjän Opistohallissa esitellään yli 50 kotimaisen hevoskasvatuksen nuorinta edustajaa eli kesällistä maitovarsaa. Määrä on poikkeuksellisen suuri: tavallisesti näyttelyissä nähdään enimmillään parisenkymmentä varsaa.

Suomessa nuoret hevoset on perinteisesti arvioitu vasta yli yhden vuoden iässä. Ypäjän näyttelyssä vain muutaman kuukauden ikäisten varsojen arvioinnista vastaavat tuomarit, jotka tulevat Saksan kolmelta eri kasvatusalueelta.

Päivä käynnistyy kello 8.30 Finnish Warmblood- ja Trakehner-tammojen kantakirjauksella. Noin kello 10.30 alkaa 2-4-vuotiaiden Hannover-tammojen arviointi ja kantakirjaus. Kello 12.15 on vuorossa 1-3-vuotiaiden nuorten hevosten Open Sale -myyntitilaisuus, ja päivä päättyy kello 14.15.-19 järjestettävään maitovarsojen näyttelyyn ja myyntitilaisuuteen.

Sunnuntaina 5. syyskuuta Ypäjällä on Suomenratsujen Kuninkaalliset -tapahtuman yhteydessä nähtävillä myös myytäviä suomenhevosratsuja. Nämä esitellään aamupäivällä Derbykentällä Hevosopiston urheilualueella.

Ratsastus harrastuksena ja samalla kotimainen ratsuhevoskasvatus on nousussa

Ratsastuksen harrastajia on maassamme jo yli 150 000, joista yli puolet on aikuisia. Jos suomalainen ostaa varsan suomalaiselta kasvattajalta, varsa kasvatetaan, koulutetaan ja ruokitaan kotimaisilla palveluilla.

On arvioitu,että jokaiselle hevoselle ostetaan paikallisia tuotteita ja palveluja noin1 200-1 400 eurolla vuosittain.

European Breeding Event Finland -tapahtuman järjestävät Suomen Hannover-yhdistys, Suomen Hippos, Hämeen Hevosjalostusliitto, Suomen Trakehner-hevosyhdistys ja Oldenburg Verband. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020