fbpx
Uutiset

Ypäjän Hevosopisto vahvistaa kansainvälistä verkostoaan

Ypäjän Hevosopisto on hyväksytty jäseneksi eurooppalaiseen valtion hevossiittoloiden yhteistyöjärjestöön nimeltä European State Studs Association (ESSA).

-Jäsenyys on hevosopistolle monin tavoin arvokas. Tiedon ja kokemusten ohella saamme uusia kansainvälisiä kontakteja, jotka parantavat esimerkiksi hevoskasvatuksesta kiinnostuneiden opiskelijoidemme mahdollisuuksia ulkomailla työssäoppimisjaksoilla, kertoo Hevosopiston kansainvälisestä toiminnasta vastaava Päivi Laine.

Pelkät seinät eivät jäsenyyteen riitä. Edellytyksenä on, että siittola on tavalla tai toisella edelleen toiminnassa, vaikkakaan ei välttämättä valtion hallinnoimana.

-Valtion siittolaa Suomessa ei enää ole. Hevosopiston kasvatustoiminta liittyy kiinteästi koulutukseen. Pyrimme myös kunnioittamaan siittolaan liittyviä perinteitä ja kulttuurimiljöötä. Ammatillinen koulutus liittyi aikanaan myös siittolan toimintaan.

Tavoitteena myös rotujen säilyttäminen

ESSA:lla on jäsensiittoloita 32 yhteensä 16 eri maassa, muun muassa Ruotsissa, Saksassa, Puolassa, Itävallassa, Ranskassa, Italiassa ja Unkarissa. Järjestön päämaja sijaitsee Marbachin siittolassa Saksassa.

Vuonna 2008 perustetun ESSA:n tavoitteena on säilyttää eurooppalaisten valtion hevossiittoloiden perintöä. Kokemusten ja tiedon jakamiseksi jäsenet tekevät yhteistyötä koulutuksessa, markkinoinnissa ja matkailussa sekä hallinnon kehittämisessä.

Fokuksessa ovat myös EU:n lainsäädäntö, jalostuksen tutkimus ja hevosten hyvinvointi. Yksi tavoite on geneettisen materiaalin säilyttäminen ja vaihtaminen koskien erityisesti urheiluhevosia ja uhanalaisten hevosrotujen säilyttämistä.

Opisto läpikäynyt monia muutoksia

Valtion hevossiittola perustettiin Ypäjälle vuonna 1937. Samalla alueella toimi tuolloin vuonna 1933 käynnistetty puolustusvoimien ratsukoulu.

Siittolatoiminnan tavoitteita olivat maan hevosjalostuksen edistäminen ja toisaalta ammattitaitoisten hevosalan työntekijöiden koulutus maatalouden palvelukseen.

Muutoksen tuulet puhalsivat 1950-luvun puolivälissä. Puolustusvoimien yksikkö siirtyi Niinisaloon, valtion siittola laajeni Valtion hevosjalostuslaitokseksi ja hevoshoito- ja maatalousseppäkoulu muuttui Ypäjän maataloudelliseksi oppilaitokseksi. Nimi vaihtui sittemmin useaan otteeseen. 1970-luvun alussa Ypäjälle perustettiin vielä toinenkin oppilaitos, Suomen Ratsastusopisto.

Seuraavat suuret muutokset Ypäjän siittolanmäellä tapahtuivat 1980- ja 1990-lukujen taitteessa. Hevosjalostuslaitos muuttui MTT:n hevostalouden tutkimusasemaksi 1989, ja kaksi silloista oppilaitosta yhdistettiin Ypäjän Hevosopistoksi vuonna 1993. (HäSa)

Menot