Uutiset

Yritä tässä sitten kierrättää

”Eivätkö ihmiset tajua, että tietokone ei ole pahvia?

Koko ajan puhutaan kierrättämisestä. Pitäisi kierrättää enemmän ja enemmän. Sitten kun kierrättää, niin usein julkiset pahvin- ja lasinkeräysastiat ovat niin täynnä, että ihmiset jättävät tuomisensa astioiden ympärille mädäntymään sekä homehtumaan.

Yritä tässä sitten kierrättää.

Onko kierrätykseen erikoistuneilta yrityksiltä liikaa vaadittu, että kierrätysastiat tyhjennettään nykyistä nopeammin? Raaka-ainekin olisi laadukasta, kun se ei ole ollut pitkään säiden armoilla.

Sen ymmärtäisin, jos astiat ylipursuaisivat harvoin. Eihän mikään alan yritys voi jatkuvasti tilannetta seurata.

Ylipursuaminen on enemmän kuin sääntö. Luulisi johtoportaan tajuavan, että tyhjennyskertoja voisi olla hieman useammin.

Tulee mieleen kiikuttaa pahvit suoraan sekajäteastiaan, niin eivätpä ainakaan kastuisi.

Syyttävä sormi osoittaa hieman myös kohti ihmisiä. Esimerkiksi Tampereentieltä Hämeenlinnan keskustaan tullessa on pahville sekä muulle kartonkijätteelle tarkoitettu roskis. Miksi ihmeessä sen ympärillä on tietokoneen osia, monitoreja ja muuta elektroniikkaa? Eivätkö ihmiset tajua, että tietokone ei ole pahvia?

En ymmärrä sitäkään, miksi kaupunki tai muu vastuutaho ei puutu asiaan niin että luontoon ei heitettäisi mitään jätettä. Ja jos heitetään, niin joku sen myöskin keräisi pois.

On sääli kulkea pyöräteillä, kun lumien alta paljastuu ilotulitusraketteja ja muuta inhaa jätettä. Kaikki vaan pois, pois, pois. On kaupungin imagoa heikentävää, kun roskia on kaikkialla.

Jari Jalonen

Päivän lehti

5.6.2020