Kolumnit Uutiset

Yritän ymmärtää Trumpia

Maailma kohahti, kun Donald Trump piti Yhdysvaltain kongressissa puheen, jossa hän ei jaaritellut päättömästi vihamiehistään ja omasta erinomaisuudestaan, vaan pysyi asiassa sekä kuulosti aivan presidentilliseltä.

Sama ihme nähtiin kerran tai kaksi hänen vaalikampanjansakin aikana, kun hän suostui käyttämään teleprompteria ja ammattimaisia puheenkirjoittajia.

Trumpia on lyöty kuin vierasta sikaa jo parin vuoden ajan. En ole itsekään ollut tähän syytön, en todellakaan.

Mutta haluan nyt hetken aikaa leikkiä paholaisen asianajajaa ja pohtia, voisiko Trumpista sittenkin olla hyväksi presidentiksi.

Optimismini pohjautuu siihen, että Trump ei todennäköisesti itsekään kuvitellut tulevansa valituksi Yhdysvaltain presidentiksi.

Siksi hän ei myöskään osannut valmistautua valintaansa millään tavalla – mikä näkyy nyt melkoisena tempoiluna.

Trump rakastaa itseään. Hän on myös äärimmäisen herkkänahkainen ihminen, joka ei kestä mitään kritiikkiä ja mieluiten irtisanoo kaikki vastaansanojat. You’re fired ei ole turhaan hänen iskulauseensa.

Liike-elämässä se voi joskus toimiakin, mutta diplomatiassa ja politiikassa sanoja tulkitaan ihan eri tavalla ja niistä etsitään aina piilomerkityksiä, oli niitä tai ei.

Markkinamies laski saavansa julkisuutta, uusia mahdollisuuksia ja – tietenkin – rahaa. Hänhän on leikitellyt julkisuudessa ajatuksella ehdokkuudestaan jo monen vaalikauden ajan.

Sitten tapahtuikin yllättäen jotain, josta kirjoitetaan vielä monta tutkimusta, kirjaa ja käsikirjoitusta.

Trumpista pidetään, koska hän tulee järjestelmän ulkopuolelta.

Todellisesta elämästä vieraantuneet poliittiset broilerit nähdään kauheana asiana, mutta heidän puolellaan on edes ymmärtämys siitä, miten poliittinen järjestelmä tai vallan kolmijako toimivat, ja etenkin miksi ne toimivat niin kuin ne toimivat.

Harvassa ovat ne asiat, joita ihminen ei ajan kanssa oppisi, joten meillä on ehkä vielä toivoa Trumpinkin kanssa.

Suomen kuntavaalit ovat kuukauden päästä ja monet ehdokkaat näyttävät ottaneen oppia Trumpista ja hänen kampanjastaan. Jo nyt on ilmiselvää, että läheskään kaikille ei ole lainkaan selvää, mitkä asiat edes kuuluvat valtuustojen toimivaltaan.

Itse en olisi tästä ihan kauhean huolissani. On parempi, että nämä tyypit saavat ensikosketuksensa demokraattisen päätöksenteon todellisuuteen kunnanvaltuustossa, kuin suoraan kansanedustajana, pääministerinä tai presidenttinä.

Ainakin heidän aiheuttamansa vahingot rajoittuvat maantieteellisesti pienemmälle alueelle.

Päivän lehti

25.5.2020