Kolumnit Uutiset

Yrittäisipä joku joskus edes vähän vaikuttaa

Suomen Journalistiliitto kysyi jäsenistöltään vaikuttamisyrityksistä, joiden kohteeksi toimittajan työssä saattaa joutua.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteerin mukaan Suomen putoaminen kärkipaikalta kolmanneksi lehdistönvapausvertailussa on ”vuoden merkittävin tapaus” (HäSa 27.4.).

Molempien taustalla on Ylen ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) välinen taannoinen kaivosyhtiö Terrafameen liittynyt sekasotku, Sipilä-gate.

Samaan aikaan mm. Turkissa ja Venäjällä nuijitaan toimittajia surutta, mutta isoin konna onkin herkkähipiäisten maan pääministeri. Jotakin rajaa toivoisi näihin vertailuihinkin.

Sipilän virhe oli vain se, että hän ei ”muistanut” asemaansa.

Ihan heti ei tule mieleen ensimmäistäkään omalle kohdalle sattunutta vaikuttamisyritystä, pikemminkin: yrittäisipä joku edes joskus.

Olisihan enemmänkin huolestuttavaa, jos tiedotusvälineisiin ei yritettäisi vaikuttaa. Sehän viestisi hällä väliä -median merkityksettömyydestä.

Kyseessä on vaikuttamisyritys, jos asianomainen yhteydenoton sellaiseksi kokee. Silloin seilataan väkisinkin vaarallisen subjektiivisilla kokemusmaailman vesillä.

Uhkailu ja painostus ovat poikkeuksellisia ääritapauksia. Niitä ei pidä vähätellä, mutta ei paisutellakaan.

Mielipidetoimittajana saan yhteydenottoja, joissa kirjoittajat toivovat kirjoitustensa julkaisua. Se on sekä toivottua että erinomaista, kuten kaikki kirjoituksetkin.

Nahka parkkiintuu, ja sitten tulee armahtava unohtaminen. Jos näissä töissä muistaisi jokaisen vihaisen soittajan ja väärin ymmärtämäni neron, vähäinenkin järki siinä menisi.

Kyllä vika on silloin kuitenkin täällä päässä, jos asiakaspalvelutilanteesta tulee ongelma.

Ei silloin soittajan asemaa katsota, enkä panisi pahakseni, vaikka Juha Sipiläkin ottaisi joskus yhteyttä.

Sipilä on tietämäni mukaan mukava mies ja saisi aivan hyvin soitella.

Pienen neuvon Sipilällekin ja hänen esikunnalleen voisin antaa.

Jos toimituksiin lähetetään uudelleen keskiviikkona tulleen kaltainen, Lännen Median välittämä Sipilän kirjoitus, niin oikein mielellään sen voisi ensin käsitellä edes jotenkin ymmärrettävään muotoon.

Vai onko Sipilä keksinyt vallan epätoivoisen tavan vaikuttaa? – Kun jutut eivät muuten miellytä, niin raapustankin niitä itse.

Taannoinen, silloin jopa ylistetty televisiopuhe meni vielä seulasta läpi, mutta näistä Sipilän omista jutuista ei kyllä kukaan ota selvää.