fbpx
Uutiset

Yrittäjäpomo kaataa tuposysteemiä

Räväköistä puheenvuoroistaan tunnettu Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustajaehdokas Eero Lehti haluaa kaataa suomalaisen tupojärjestelmän. Kattavat keskitetyt tuporatkaisut ovat globalisaation maailmassa historiaa, jyrisee Eero Lehti tiistain Uutispäivä Demarin haastattelussa.

Lehden mielestä nykyinen systeemi työllistää ainoastaan valioyksilöitä ja siksi työttömyys pysyy yhteiskunnallisena ongelmana. Järjestelmää tulisi päivittää siten, että työehdoista sovittaisiin työpaikoilla ja pienipalkkaiset saisivat lisää rahaa yhteiskunnan tukea jakavilta luukuilta.

Lehti menee pohdintoineen niin pitkälle, että hän kannattaa vihreiden äskettäin maalailemaa toimeentulomallia, jossa jokainen suomalaisen saa yhteiskunnalta perustulon olipa hän töissä tai ei.

Keskiviikon Uutispäivä Demarissa Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa torjuu yksitellen jokseenkin kaikki Lehden avaukset. Aivan uskomaton näkökulma, tiivistää Vuorenmaa. Vuorenmaan mielestä Lehti on muun muassa purkamassa yrittämiseen kuuluvaa riskiä ja siirtämässä sitä yhteiskunnan kannettavaksi.

Lehti tarkastelee tupojärjestelmää äärimmäisen kriittisesti ja vähintään toinen silmä kiinni. Vuorenmaa ei ole täysin väärillä jäljillä arviointeineen, että Lehti on tiivistämässä, juuri yrittäjän riskiä purkamalla, yritysten ja sosiaaliturvan yhteistyötä.

Jokaiselle maksettava perustoimeentulo maksaa! Lehdellä tuntuu olevan aivan toinen käsitys tai ainakin hän arvelee palkansaajien olevan valmiita maksamaan lisää veroa menojen kattamiseksi.

Ajattelu ei ole oikein tästä maailmasta. Palkansaajien verotusta pitää painaa edelleen alas, jotta työn tekeminen olisi mahdollisimman palkitsevaa. Perinteinen suomalainen ahkeruus on nostettava uudelleen kunniaan. Yrittäjäpomona Lehti ei varmasti halua kiristää yritysverotusta.

Suomen Yrittäjien puheenjohtajan ajattelun perusta on vaarallisen paljon tyhjän päällä. Jos tarkastellaan Suomen talouden kehittymistä 10-20 vuoden näkökulmasta, onko näköpiirissä vain raunioita? Lehti puhuu kuin tuporatkaisuista olisi ollut pelkkää vahinkoa.

Aika on toki muuttumassa ja sen taki tuposysteemiäkin on välttämätöntä kehittää. Muun muassa juuri paikallista sopimista on lisättävä, mutta tilaa on edelleen myös vakautta niin yrityksille, palkansaajille kuin kansantaloudellekin takaaville keskitetyille ratkaisuille.

Lehti unohtaa, etteivät tuporatkaisut ole olleet pienyrittämisen pahimpia ongelmia ja yritysten kasvun tulppia. Työttömyyden kirouttakaan ei voi sysätä noin vain yksin kolmikannan synniksi.

Elinkeinoelämän keskusliittoa Lehden mielipiteet varmasti kummastuttavat. EK tukee tuposysteemiä, Lehti puolestaan ruinaa yrittäjille paikkaa tupopöydässä, mutta haluaa silti romuttaa nykyisen neuvottelumallin.

Mitä Eero Lehti oikein haluaa?

Menot