Uutiset

Yrittäjät: Kuntien yrityksiä ei tarvita

Suomen Yrittäjien päätavoite kuntavaaleissa on vähentää merkittävästi kuntien palveluyritysten roolia markkinoilla. Yrittäjien mukaan Suomessa on erittäin suuri kuntasektori ja laaja kunnallinen yritystoiminta.

– Kuntien palveluyritykset syövät yksityisten yritysten toimintamahdollisuuksia ja lisäävät verotaakkaa, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen painottaa.

Mäkysen mukaan kunnanvaltuustojen ei pitäisi miettiä, miten palvelut tuotetaan, vaan mistä ne ostetaan. Yrittäjien puheenjohtaja muistuttaa, että viisaalla tavalla toimiva kunta puhaltaisi tuulta yrityksen purjeisiin, jotta yritys voisi kasvaa ja kansainvälistyä, jolloin yritys toisi kuntaan työpaikkoja ja verotuloja.

Yrittäjien mielestä esimerkiksi kuntien siivouspalvelut, jätehuolto ja ruokahuolto olisivat aloja, joita paikalliset yritykset voisivat hoitaa. Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan on vaikea keksiä yhtään kunnan toimintaa, jota yritykset eivät voisi hoitaa. Maakuntauudistuksen jälkeen koulutus jää kunnan merkittäväksi tehtäväksi.

– En näe estettä, miksei yksityisten koulupalvelujen osuus voisi kasvaa. Helsingissä jopa kolmannes kouluista on yksityisiä.

Mäkysen mukaan yrittäjät valmistautuvat jo tulevaan maakuntauudistukseen samalla kun omia kärki-ideoita kuntavaaleihin hiotaan. Mäkynen on vakuuttunut, että kunnan rooli on edelleen merkittävä maakuntauudistuksen jälkeenkin. Yrittäjät haluavat viestiä, että kunta on edelleen suomalaisen yrittäjän tärkein sidosryhmä.

– Kunnilla on vahva elinkeinopoliittisen toimijan rooli. Kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen poistuu kuntien vastuulta, niin valtuutetuille vapautuu energiaa keskittyä kunnan elinkeinopolitiikkaan.

Mäkysen mielestä kunnat voisivat valmistautua maakuntien tuloon lisäämällä ja laajentamalla entisestään palvelusetelien käyttöä. Vain arviolta puolet Suomen kunnista käyttää parhaillaan palveluseteleitä.

Mäkynen muistuttaa, että kunnilla on vielä puolitoista vuotta sote-valtaa. Hänen mielestään kuntien kannattaa nyt avata palveluita palvelusetelillä käytettäväksi, jotta kunnassa olisi toimivat markkinat, kun maakuntauudistus tulee voimaan 2019.

– Se vahvistaisi lähipalveluja ja paikallisia sote-alan pienyrityksiä, Mäkynen sanoo.

Suomen Yrittäjät tavoittelee, että valtuustoihin valituista viidesosa eli lähes 2 000 olisi yrittäjiä. Tämä tavoite toteutui myös 2012 kuntavaaleissa. Yrittäjäehdokkaita on kaikista puolueista. Yrittäjäjärjestö ei tue ehdokkaita eikä puolueita rahallisesti. Jäsenyrittäjäehdokkaille järjestö tarjoaa näkyvyyttä ja kaikille ehdokkaille tietoa yrittäjyydestä.

Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajan Nina Rasolan mukaan yrittäjät tuovat valtuustoihin uudenlaista ajattelua ja ketteryyttä. Taloudesta on kokemusta oman työn kautta. Yrittäjät ovat myös tottuneet isojen kokonaisuuksien käsittelyyn. Rasola arvioi, että yrittäjiltä myös riittää aikaa kunta-asioihin.

Niihin asioihin, jotka haluaa tehdä kunnolla löytyy aikaa. LM–HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic