Uutiset

Yrittäjät pelkäävät jätemonopolia

Hämeen Yrittäjät pelkää, että uusista jätelautakunnista tulee kunnallisten jäteyhtiöiden käsikassara. Järjestö haluaa, että kunnilla säilytetään edelleen oikeus päättää jätteenkuljetusjärjestelmästä.

-Haluamme varmistaa, että jätelautakuntien perustamisessa huomioidaan päätösten yritysvaikutukset ja että jäteviranomaisesta tulee kunnallisista jäteyhtiöistä riippumaton toimija, joka kohtelee tasapuolisesti ja kuntademokratian hengessä alan yrityksiä, sanoo Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja J
uha Haukka
.

Hämeen Yrittäjät otti kantaa maakunnan jätelautakuntien perustamiseen tiedotteessa. Uuden jätelain mukaan jäteyhtiöitä ylläpitävien kuntien on perustettava jätelautakunnat viimeistään toukokuussa 2012.


Kuljetuksista kova kiista

Yrittäjät vastustavat sitä, että jätelautakunta päättäisi jätteenkuljetuksen järjestämisestä. Kuntien ei tule siirtää päätöksentekoa jätelautakunnalle.

-On sekä elinkeinoelämän että kuntien edun mukaista, että kunnilla on edelleen oikeus päättää jätteenkuljetusjärjestelmästä peruskunnan alueella ja päätöksen tulee sitoa jätelautakuntaa, Haukka sanoo.

Useissa kunnissa on kiistelty, saavatko yritykset kilpailla jätteenkuljetuksista vai järjestääkö kunta keskitetysti kuljetukset. Hämeenlinnassa kuljetuksista on äänestetty kaupunginvaltuustossa.

Kanta-Hämeeseen perustetaan kaksi jätelautakuntaa: Kiertokapulan ja Loimi-Hämeen Jätehuollon alueelle. Jätelautakuntien tarkoitus on nopeuttaa päätöksentekoa jätehuollosta, koska nyt joudutaan asiat hyväksyttämään erikseen kaikissa kunnissa.

Kiertokapulan alueelle perustettavan jätelautakunnan isäntäkuntana on Hämeenlinna. Kiertokapula toimii Uudeltamaalta Etelä-Pirkanmaalle ylettyvällä alueella. (HäSa)