Uutiset

Yrittäjien puheenjohtaja Mäkynen: Hoitotakuun tiukennus tarvitsee onnistuakseen yritysten ja järjestöjen tuottamia palveluja

Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Jyrki Mäkysen mukaan yrityksiä tarvitaan sote-palvelujen tuottajina aiempaa enemmän myös hoiva-palvelujen kysynnän kasvun takia. Kuva: Silja Viitala/arkisto
Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Jyrki Mäkysen mukaan yrityksiä tarvitaan sote-palvelujen tuottajina aiempaa enemmän myös hoiva-palvelujen kysynnän kasvun takia. Kuva: Silja Viitala/arkisto

Suomen Yrittäjien mielestä hallituksen perusterveydenhuoltoon suunnittelema hoitotakuun kiristys onnistuu vain, jos ihmiset ohjataan hoitoon sekä yksityiselle että julkiselle sektorille.

– Seitsemän päivän hoitotakuu saavutetaan vain luomalla monituottajamalli, jossa palvelujen tuottajiksi otetaan myös yritykset ja järjestöt, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on yksi hallituksen suurimmista uudistuksista. Yrittäjät esittelivät perjantaina sitä koskevia toiveitaan.

Mäkysen mukaan hallituksen on luotava selkeä näkemys, miten huolehditaan palvelujen toimivuudesta, saatavuudesta, laadusta ja tehokkuudesta.

Yrittäjien mielestä yritysten ja järjestöjen tuottamia palveluja tarvitaan myös turvaamaan sote-palveluiden alueellinen saatavuus.

Yrittäjien pelkona on se, että kun sote-palvelut siirtyvät aikanaan maakunnille, käy huonoimmillaan niin, että vain julkisesta tuotannosta huolehditaan.

– Jos kilpailua ei ole, eivät yrittäjät voi auttaa asiakkaita tai kirittää julkista sote-tuotantoa paremmalla laadulla tai tehokkuudella, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Maakunnalle vastuuta markkinoista

Yrittäjien mielestä maakunnalle pitää asettaa vastuu sote-markkinoiden toimivuudesta huolehtimisesta. Se tarkoittaa, että asiakkaalla pitää tavallisimmissa palveluissa olla valinnanvaraa siinä, missä asioi.

– Asiakas voi valita hoitopaikkansa esimerkiksi sen perusteella, mistä vapaa aika löytyy nopeimmin. Aikojen saatavuus on selvitysten perusteella yleisin syy, minkä perusteella asiakas tekee päätöksensä, Kujala sanoo.

Yrittäjät toivovat pääsevänsä tiiviisti mukaan sote-keskusten palvelutarjonnan toteuttamiseen esimerkiksi palvelusetelin avulla. He haluavat tehdä sen antamisesta velvoittavaa muun muassa silloin, jos hoitotakuu aikarajat eivät toimi.

Yrittäjien mielestä julkisen palvelun tehottomuutta ei ole hyväksyttävää rahoittaa varovaroista. Jotta kustannuksia voidaan vertailla paremmin, julkinen sektori pitää velvoittaa käyttämään yhtä yhtenäistä kustannusten laskentamallia palvelujen tuotannossaan.

Suomessa on sote-alan yrityksiä runsaat 18 000. Alan yli 400  000 henkilön työvoimasta noin 80  000 työskentelee yrityksissä.

Menot