Uutiset

Yrityksillä kaksi viikkoa aikaa uudistaa maksujärjestelmänsä

Yrityksillä on kaksi viikko aikaa korjata järjestelmänsä Sepa-aikaan. Kaikissa pienissä yrityksissä tietojärjestelmiä ei ole vielä muutettu.

– Jos järjestelmiä ei päivitetä, maksuliikenne yrityksistä loppuu 31. lokakuuta, sanoo Janakkalan Osuuspankin yrityspalvelupäällikkö Kari Manninen.

Yritysten on muutettava pankkiyhteysohjelmansa Sepa-kelpoisiksi. Yritysten laskulomakkeissa on niin ikään oltava uusi Iban-muotoinen tilinnumero ja Bic-koodi.

– Kyse on nimenomaan ostoreskontran ja maksujärjestelmän uudistamisesta. Yrityksistä eivät lähde maksut ensi kuussa, jos järjestelmiä ei päivitetä, Nordean maksuliikenneasiantuntija Juhani Nortesuo sanoo.

Nortesuo arvioi, että yritysten laskutus on jo kunnossa. Niissä on pitänyt olla Iban-numero ja Bic-koodi jo pitkän aikaa.

Euroopan unioni on antanut direktiivin Sepasta. Suomessa uudesta järjestelmästä annettu maksupalvelulaki tuli voimaan toukokuussa 2010. Siirtymäsäännöt loppuvat kuluvan kuun lopulla.

Pienimmät eivät ole hoitaneet
Nortesuo ei uskalla arvioida, kuinka suuri osa yrityksistä ei ole vieläkään päivittänyt järjestelmiään. Viime kesänä runsaat 70 prosenttia maksuista oli Sepa-muotoisia.

– On ollut helteistä kesän jälkeen. Varsinkin viimeiset puolitoista kuukautta on paiskittu paljon töitä.

Manninen sanoo, että 90 prosenttia ja enemmänkin Janakkalan Osuuspankin asiakasyrityksistä on hoitanut asiansa kuntoon.

– Viime tiedon mukaan noin kymmenen asiakasta hoitaa maksuliikennettään vielä vanhoilla päivityksillä.

Pankkien asiantuntijat kertovat, että suuret ja keskisuuret yritykset ovat hyvissä ajoin päivittäneet tietojärjestelmänsä. Niissä on erilliset asiantuntijat vastaavat taloushallinnosta.

– Ammatinharjoittajat ovat jättäneet asioiden hoitamisen viime hetkeen, Manninen sanoo.

Kaikkein pienimpien mikroyritysten, joiden ainoa tietojärjestelmä on nettipankki, ei tarvitsekaan laittaa järjestelmiään kuntoon. Nettipankissa pankit muuttavat automaattisesti kotimaiset tilinumerot Sepa-muotoon. Näiden mikroyrittäjien on huolehdittava vain siitä että laskuissa on oikeat numerot ja koodit.

– Loppukiri on käynnissä. Toivottavasti saamme kaikki siirtymään Sepaan, Nortesuo sanoo. (HäSa)