Uutiset

Yrityskaupat kuuluvat avoimeen talouteen

Nokian pääjohtaja Jorma Ollila suomi torstaina A-plus-ohjelmassa ankarasti Alma Median aikeita myydä televisiotoimintansa ruotsalaisille Bonnierille ja Proventukselle. Ollilan mielestä yritysten myynti ulkomaille on osoitus suomalaisen teollisuuspolitiikan epäonnistumisesta. Hän valitteli myös sitä, ettei meiltä löydy kelpo yrittäjiä eikä pääomaa pitämään yritykset kotoisissa käsissä.

Jos moittija olisi joku muu kuin mahtavan ja menestyneen Nokian pääjohtaja, arvioit voitaisiin sivuutta keveästi.

Pääjohtaja Ollilalla, jos kenellä on kokemusta yritysten kansainvälisyydestä ja globaalitaloudesta. Hänen johtamansa Nokia on yksi harvoista suomalaisista maailmanluokan yrityksistä, sarjassaan maailman paras. Menestystä on ollut pakko hakea maailmalta, kotimarkkinat ovat yksinkertaisesti aivan liian pienet.

Maanantaina päätettävän MTV3:n kaupan ohella moni muu suomalaisyritys on ruotsalaisomistuksessa. Vattenfallia, Telia Soneraa ja Nordeaa johdetaan Ruotsista, mutta niiden osana ovat vanhat ja tunnetut suomalaisyritykset. Vastaavasti suomalaiset ovat hankkineet omistuksia naapurimaan yrityksissä, avoimessa taloudessa kauppaa tehdään molempiin suuntiin.

Ollilan kritiikki osuu osin oikeaankin. Kymmenen vuotta sitten liityimme jäseneksi Euroopan unioniin. Tuolloin pidettiin varmana, että ulkomaiset investoijat löytävät Suomen ja rahaa virtaa maahan ennenäkemättömän runsaasti. Toisin on kuitenkin käynyt. Vaikka kilpailukykymme on maailman kärkeä, kansainväliset sijoittajat eivät ole innostuneet panostamaan harvaa poikkeusta lukuunottamatta maamme teollisuuteen. Onko syy osaamattoman teollisuuspolitiikan, pienten markkinoiden vai syrjäisen sijainnin, on pohtimisen arvoinen asia.

Yrityskaupoista saatuja rahoja ei kuitenkaan makuuteta laiskana pankkitileillä, vaan ne ohjataan uusiin kohteisiin.

Niillä rakennetaan uutta, kehitetään olemassaolevia yrityksiä ja vankistetaan koko elinkeinoelämää. Tätä pääjohtaja Ollila ei kriitikissään tuonut lainkaan esiin.

Myös komeisiin tuloksiin ankarassa kilpailussa yltänyt Nokia voisi sijoittaa Suomeen, esimerkiksi ostamalla Ollilan mainitseman MTV3:n. Näin se ei kuitenkaan menettele, vaan käyttää nytkin osan liikevoitostaan omien osakkeidensa ostoon.

Nokian ei tarvitsisi laajentaa toimialaansa, mutta sen rooli taustalla olevana sijoittajana olisi melkoinen piristysruiske kotimaiselle teollisuudelle. Esimerkki saattaisi kannustaa myös muita investoimaan Suomeen.

Tärkein viesti Suomen kansantalouden näkökulmasta Ollilan televisioesiintymisessa oli vakuutus, ettei Nokia ole muuttamassa Suomesta pois. Pääjohtajan mukaan asialla on spekuloitu yksinomaan yhtiön ulkopuolella, talon sisällä se ei ole kuulunut keskusteltaviin asioihin.

Pääjohtajan tehtävänä on luonnollisesti ampuja huhuja alas, mutta tuskinpa se tyystin lopettaa kannunvalantaa Nokian vaiheilla.

Päivän lehti

13.7.2020