fbpx
Uutiset

Yritystuet kismittävät riskirahalla yrittävää

Hattulassa toimivan Pekolan Puutyön toimitusjohtajan Tapani Salokannaksen mukaan on arveluttavaa, että yhteiskunta tukee uusien yritysten perustamista, mutta niiden toimintaedellytyksiä ei selvitetä etukäteen.

– Kukaan ei mieti, onko uudella yrityksellä markkinoita ja kuinka markkinointi hoidetaan. Ne ovat kuitenkin toiminnan kannalta vähintään yhtä tärkeitä asioita kuin itse tuotteen valmistaminen.

– Kyllähän se vääristää kilpailua, jos esimerkiksi joku puualan yrittäjä ostaa yritykseensä koneet ja laitteet yhteiskunnan tuella. Se ei ole reilua meitä riskirahalla yrittäviä kohtaan.

Salokannas kummastelee sitä, että tukia perustellaan työllistämisellä. Monella alalla markkinat ovat rajalliset, joten uuden yrityksen takia jokin jo olemassa oleva yritys voi joutua irtisanomaan.

– Tämä ei tietenkään koske pelkästään puualaa vaan samassa tilanteessa ovat monet muut. Tiedän, että moni pk-yrittäjä miettii, pitäisikö itse lähteä nauttimaan näistä eduista muualle eli perustaa yritys vaikka Viroon. Se on aika huolestuttavaa Suomen yrityselämän kannalta.

Pekolan Puutyö on Tapani Salokannaksen apen, Yrjö Usvasalon vuonna 1952 perustama perheyritys. Aluksi yrityksessä valmistettiin ovia ja ikkunoita sekä keittiökalusteita. Vuonna 1968 aloitettiin aivan uusi tuotantosuunta eli tilanjakajina käytettävien taiteovien valmistus.

– Tämä oli siihen aikaan valtava uudistus. Ei ollut tietokoneita eikä suunnitteluohjelmia, vaan kaikki piti piirtää ja laskea käsin. Uusi aluevaltaus vaati apelta melkoista uskallusta, Salokannas sanoo.

Hän itse tuli yritykseen vuonna 1986 appiukon toivomuksesta.

– Olin myyntialalla ja siirryin vastaavaan työhön tähän. Itse en ollut sitä suunnitellut, mutta appi teki tarjouksen, johon ei oikein voinut vastata kieltävästi, Salokannas hymyilee.

Kun hän tuli taloon, Pekolan Puutyö aloitteli teollisuuden alihankintaa. Salokannas keskittyi erityisesti tähän puoleen, ja toiminta saatiin vauhtiin ennen 1990-luvun lamaa.

– Se oli hyvä asia, sillä kaksi tukijalkaa on yritykselle parempi kuin yksi.

Pekolan Puutyö myös vie tuotteitaan. Tärkeimpiä vientimaita ovat Ruotsi, Viro, Venäjä ja Englanti.

Viennissä yritys opettelee parhaillaan uutta toimintamallia, jolla lyhennetään toimitusaikoja. Esimerkiksi siirtoseinien viimeistelytyö jätetään tehtäväksi kohdemaassa.

– Tällä pyritään nopeuttamaan tuotantoa. Työpaikat eivät Pekolassa vähene vaan ehkä jopa lisääntyvät, Salokannas sanoo.

Menot