fbpx
Uutiset

Zelenskyi kehottaa ihmisiä ympäri maailman lähtemään kaduille vastustamaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa

"Venäjän sota ei ole vain sota Ukrainaa vastaan. Sen merkitys on paljon laajempi. Venäjä aloitti sodan vapautta vastaan," Zelenskyi tiivistää noin kuukausi sodan alkamisen jälkeen.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehottaa ihmisiä ympäri maailman lähtemään kaduille osoittamaan mieltään Venäjän hyökkäystä vastaan.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehottaa ihmisiä ympäri maailman lähtemään kaduille osoittamaan mieltään Venäjän hyökkäystä vastaan. Lehtikuva/ / AFP / JOHN THYS

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehottaa ihmisiä ympäri maailman lähtemään kaduille osoittamaan mieltään Venäjän hyökkäystä vastaan. Presidentti esittää pyyntönsä englanniksi tuoreessa videotervehdyksessään.

Zelenskyi pyytää ihmisiä lähtemään rauhan nimissä kodeistaan, toimistoistaan ja opinahjoistaan osoittamaan tukeaan Ukrainalle, vapaudelle ja elämälle Ukrainaa kuvastavia symboleja kantaen.

–  Venäjän sota ei ole vain sota Ukrainaa vastaan. Sen merkitys on paljon laajempi. Venäjä aloitti sodan vapautta vastaan, Zelenskyi summaa ja väittää Venäjän pyrkivän nujertamaan kaikkien vapauden Euroopassa.

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainassa tulee tänään kuluneeksi kuukausi. Ensimmäisten neljän viikon aikana sadat siviilit ovat saaneet surmansa ja yli kolme miljoonaa ukrainalaista on paennut kotimaastaan.

Zelenskyi syyttää puheessaan venäläisjoukkojen muun muassa polttavan Ukrainassa museoita sekä räjäyttävän kouluja ja sairaaloita.

–  Venäläisjoukot tuhoavat kaupunkejamme. Tappavat siviilejä umpimähkäisesti. Raiskaavat naisia. Sieppaavat lapsia. Ampuvat pakolaisia. Kaappaavat humanitaarisia saattueita, Zelenskyi listaa syytöksiä puheessaan.

Zelenskyi venäläisille: Teidän veronne kustantavat sodan Ukrainassa

Ukrainalaispresidentti puhuttelee puheessaan erikseen myös Venäjän kansaa.

Zelenskyi painottaa puheessaan Venäjän kustantavan paitsi sotansa myös propagandansa tavallisen kansan verorahoilla.

–  He valehtelevat sodasta, joka maksetaan teidän veroillanne. Ja joka tekee kaikista Venäjän kansalaisista köyhempiä. Köyhempiä joka päivä, Zelenskyi alleviivaa.

Presidentti kehottaakin venäläisiä mahdollisuuksien mukaan poistumaan Venäjältä, jotta heidän verovaransa eivät mene sodan tukemiseen.

Lisäksi hän pyytää venäläisiä kertomaan totuuden sodasta Ukrainassa ja pelastamaan lapsensa sodalta.

–  Me teemme kaikkemme päättääksemme tämän sodan. Ja kun me onnistumme – se tulee epäilemättä tapahtumaan – voitte olla varmoja ainakin yhdestä asiasta: teidän lapsianne ei enää lähetetä kuolemaan meidän maaperällemme, Zelenskyi sanoo.

Yhdysvallat: Venäläiset joutuneet puolustusasemiin Kiovan ympäristössä

Venäjän joukot ovat alkaneet kaivautua puolustusasemiin Ukrainan pääkaupungin Kiovan ympäristössä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamies medialle.

Pentagonin edustajan mukaan venäläiset eivät tällä hetkellä edes yritä edetä Kiovaa kohti. Pääkaupungin koillis- ja itäpuolella Ukrainan joukot jopa pakottivat venäläisjoukot vetäytymään yli 30 kilometrin verran keskiviikkona, niin että rintama siirtyi yli 50 kilometrin päähän Kiovasta.

Venäjän joukot ovat pyrkineet saartamaan Kiovan jo viikkojen ajan siinä onnistumatta, ja ongelmat huollon kanssa sekä Ukrainan voimakas vastarinta ovat pysäyttäneet Venäjän etenemisen monilla muillakin rintamilla. Viime päivinä Ukrainan joukot ovat pystyneet tekemään joissakin osissa maata onnistuneita vastahyökkäyksiä.

Britannian puolustusministeriön mukaan on todennäköistä, että Ukrainan onnistuneet vastahyökkäykset estävät venäläisjoukkoja järjestäytymästä uudelleen ja jatkamaan pääkaupunkiin kohdistuvaa hyökkäystään.

Ministeriö kertoo tuoreessa tilannekatsauksessaan, että ukrainalaisjoukot ovat mahdollisesti saaneet jälleen haltuunsa muun muassa Kiovan länsipuolella sijaitsevan Makarivin kaupungin. Venäläiset olivat aikaisemmin vallanneet kaupungin raskaan kranaattitulituksen jälkeen.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.


Ukrainan asevoimat väitti jo aiemmin tällä viikolla saaneensa kaupungin takaisin haltuunsa.

–  On olemassa realistinen mahdollisuus, että ukrainalaisjoukot kykenisivät nyt saartamaan venäläisyksiköt Butshassa ja Irpinissä, brittiministeriö maalailee Kiovan alueella sijaitsevien kaupunkien tilanteesta.

Ukraina: Venäjä tuhonnut avaustuskuljetuksiin käytetyn sillan

Ukrainalaisviranomaiset syyttävät Venäjän tuhonneen tärkeän sillan maan pohjoisosassa, kertoo BBC. Tuhoamalla sillan Venäjän kerrotaan katkaisseen myös elintärkeän reitin Tshernihivin kaupungin ja Kiovan välillä.

Ukrainan ihmisoikeusasiamiehen mukaan Desna-joen ylittävää siltaa on käytetty avustuskuljetuksiin. Sillan kautta on kuljetettu Tshernihiviin humanitaarista apua ja evakuoitu kaupungista pakenevia siviilejä.

–  Kaupungissa ei ole sähkö, vettä, lämpöä eikä käytännössä kaasuakaan, ja infrastruktuuri on tuhottu, ihmisoikeusasiamies Ljudmyla Denisov sanoo CNN:n mukaan.

Tshernihivin alueen paikallishallinnon johtaja Vjatsheslav Tshaus kertoi apua toimitettavanjatkossakin. Videolausunnossaan hän lupaili paikalle myös uutta siltaa, joka rakennetaan hänen omien sanojensa mukaan “voittomme jälkeen”.

Britannia lupaa lisää aseapua ja rahoitusta Ukrainalle

Britannia lähettää lisää aseapua ja taloudellista tukea Ukrainalle. Pääministeri Boris Johnson kertoi keskiviikkoiltana, että Britannia lähettää Ukrainalle 6  000 ohjusta sekä 25 miljoonan punnan eli noin 30 miljoonan euron verran rahoitusta.

Johnson sanoi, että Britannia ei voi olla toimettomana, kun Venäjä tuhoaa Ukrainan kaupunkeja.

Ukrainaan lähetettävien ohjusten joukossa on muun muassa panssarintorjunta-aseistusta. Britannia on jo ennen tätä antanut Ukrainalle yli 4  000 panssarintorjunta-asetta, joita ukrainalaiset ovat hyödyntäneet menestyksekkäästi venäläisiä hyökkääjiä vastaan.

Britannia on aiemmin luvannut Ukrainalle 400 miljoonan punnan edestä humanitaarista ja taloudellista apua. Nyt luvatuilla 25 miljoonalla punnalla on tarkoitus muun muassa maksaa ukrainalaisten sotilaiden ja poliisien palkkoja.

Asiasanat

Menot