fbpx
Uutiset

Zelenskyi: Liki 100 000 evakuoitu kahden päivän aikana – presidentti syyttää venäläisjoukkojen hyökänneen humanitaarista käytävää vastaan Mariupolissa

Venäjän joukot ovat edenneet taas lähemmäs Kiovaa, kertoo CNN. Venäläiset ovat lisänneet muun muassa pommien ja ohjusten ampumista viime päivinä.
Liki 100  000 ihmistä on evakuoitu Ukrainan kaupungeista kahden päivän aikana, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Torstaina evakuoitiin noin 40  000 ihmistä.
Liki 100  000 ihmistä on evakuoitu Ukrainan kaupungeista kahden päivän aikana, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Torstaina evakuoitiin noin 40  000 ihmistä. Lehtikuva/AFP

Liki 100  000 ihmistä on evakuoitu Ukrainan kaupungeista kahden päivän aikana, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Torstaina evakuoitiin noin 40  000 ihmistä.

Zelenskyin mukaan venäläiset ovat myös hyökänneet humanitaarista käytävää vastaan piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa.

Presidentin mukaan hän oli päättänyt lähettää rekkasaattueen viemään ruokaa, vettä ja lääkkeitä piiritettyyn kaupunkiin.

Venäläiset olivat kuitenkin Zelenskyin mukaan aloittaneet panssarivaunuhyökkäyksen alueella, jossa käytävän oli tarkoitus olla. Presidentti kuvaili videolausunnossaan tapahtunutta “selväksi terroriksi”.

Evakuoinnit Mariupolista eivät onnistuneet eilenkään. Kansainvälisen Punaisen ristin mukaan asukkaiden tilanne alkaa olla epätoivoinen.

Ukrainassa paikallisviranomaiset ovat kertoneet, että ainakin kolme ihmistä kuoli Venäjän keskiviikkoisessa ilmaiskussa äitiys- ja lastensairaalaan Mariupolissa. Kuolleiden joukossa kerrotaan olleen myös nuori tyttö.

Torstaina Venäjä sanoi voivansa avata humanitaarisia käytäviä, joiden kautta ukrainalaiset voisivat paeta Venäjän puolelle. Ukraina on aiemmin kieltäytynyt ehdotuksista luoda Venäjälle suuntaavia evakuointireittejä.

Venäläiset hivuttautuivat noin viisi kilometriä likemmäs Kiovaa

Venäjän joukot ovat edenneet noin viisi kilometriä lähemmäs Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö. Joukot ovat nyt Hostomelin lentokentän läheisyydessä.

Nimettömänä pysytelleen puolustusministeriön lähteen mukaan joukot etenevät kahta eri linjaa pitkin, joista toinen on nyt nelisenkymmentä kilometriä Kiovan itäpuolella, lähde kertoi uutiskanava CNN:lle.

Venäläisten eteläinen linja, joka lähti liikkeelle Sumyn kaupungista, saattaa olla ryhmittymässä niin, että se kääntyy takaisin kohti Sumya.

–  Meillä ei kuitenkaan ole tietoa joukkojen vahvuudesta, siitä kuinka nopeasti ne liikkuvat taaksepäin, tai miksi ne ylipäätään tekevät niin, lähde jatkoi.

Tshernivin kaupunki on nyt puolustusministeriön mukaan kokonaan piiritetty.

Puolustusministeriön lähteen mukaan Venäjä on entisestään lisännyt kaukovaikutteisten aseiden, kuten pommien ja ohjusten käyttöä viime päivinä. Lähteiden mukaan pelkästään kuvista voi päätellä, että ne ovat osuneet asutuille alueille ja aiheuttaneet paljon vahinkoja.

Syynä näiden aseiden käyttöön on joukkojen hidas eteneminen.

Puolustusministeriön mukaan Venäjä on tähän mennessä ampunut Ukrainan sodan aikana 775 erilaista ohjusta.

Asiasanat

Menot