fbpx
Uutiset

Zelenskyi on pyytänyt Bidenia lisäämään Venäjän terrorismia tukevien maiden listalle

Venäjän lisääminen listalle olisi dramaattinen siirto. Edes kylmän sodan aikana Yhdysvallat ei päätynyt lisäämään Neuvostoliittoa listalle, vaikka valtio tuki terroristiryhmiä.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia lisäämään Venäjän terrorismia tukevien maiden listalle.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia lisäämään Venäjän terrorismia tukevien maiden listalle. Lehtikuva/AFP

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia lisäämään Venäjän terrorismia tukevien maiden listalle. Asiasta kertovat lähteisiinsä pohjaten muun muassa Washington Post ja CNN.

Zelenskyi esitti pyyntönsä johtajien välisen tuoreen puhelinkeskustelun yhteydessä. Washington Postin lähteiden mukaan Biden ei sitoutunut puhelun aikana tarttumaan mihinkään yksittäisiin toimiin.

Yhdysvallat ei ole aiemmin halunnut lisätä Venäjää listalle, jolla on nykyisellään Pohjois-Korea, Syyria, Kuuba ja Iran. Kylmän sodankaan aikana maa ei päätynyt lisäämään Neuvostoliittoa listalle, vaikka se tuki terroristisiksi koettuja ryhmiä 1970- ja 1980-luvuilla.

CNN:n mukaan Venäjän lisääminen terrorismia tukevien maiden listalle olisi dramaattinen siirto. Päätös kiristäisi entisestään Venäjän vastaisia talouspakotteita ja listalle joutumisen myötä voitaisiin esimerkiksi jäädyttää venäläisvarallisuutta Yhdysvalloissa.

Venäjän lisäämisellä listalle voisi olla vaikutuksia myös muille maille. Päätöksen myötä voitaisiin asettaa talouspakotteita niille maille, jotka jatkavat edelleen yritystoimintaansa Venäjän kanssa.

CNN:n lähteen mukaan Zelenskyi ei esittänyt pyyntöään samalla kiireellisyydellä kuin millä ukrainalaispresidentti on esimerkiksi vedonnut länsimaisia johtajia toimittamaan lisää sotilaallista ja taloudellista apua Ukrainalle. Uutiskanavan lähteen mukaan Zelenskyi olisi esittänyt pyyntönsä osana pyrkimyksiä lisätä Venäjän toimien paheksuntaa kansainvälisessä yhteisössä.

Venäjä vaati Yhdysvaltoja lopettamaan Ukrainan aseistamisen

Washington Postin ja CNN:n mukaan Venäjä lähetti tällä viikolla Yhdysvalloille nootin, jossa se vaatii maata lopettamaan aseellisen avun lähettämisen Ukrainaan.

Nootissaan Venäjän kerrotaan väittävän, että Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton “kaikkein arkaluonteisimpien” asejärjestelmien toimitukset Ukrainaan pahentavat tilannetta Ukrainassa ja niillä voi olla “arvaamattomia seurauksia”.

Washington Postin mukaan Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova on vahvistanut nootin lähettämisen. Zaharova kertoo venäläisuutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän lähettäneen vastaavanlaiset nootit “kaikille maille”.

Presidentti Biden kertoi alkuviikosta Yhdysvaltain antavan Ukrainalle 800 miljoonan dollarin arvosta lisää sotilasapua, muun muassa helikoptereita, panssariajoneuvoja ja aseita sekä ammuksia. Biden kertoi, että pakettiin kuuluu erittäin tehokkaita asejärjestelmiä sekä varusteita.

Yhdysvallat on luvannut toimittaa tai on jo toimittanut Ukrainalle muun muassa tuhansia Stinger-ilmatorjuntaohjuksia ja Javelin-panssarintorjuntaohjuksia, sadoittain droneja ja tuhansittain muita panssarintorjunta-aseita.

Washington Postille nimettömänä kommentoinut Yhdysvaltain hallinnon virkamies alleviivasi venäläisnootin osoittavan, että sotilasapu toimii.

–  Se mitä venäläiset kertovat meille yksityisesti, on täsmälleen se, mitä me olemme kertoneet maailmalle julkisesti – mittava tuen määrä, jota olemme toimittaneet ukrainalaisliittolaisillemme, on osoittautunut poikkeuksellisen tehokkaaksi, hän sanoi.

Tästä pääset lukemaan kaikki Hämeen Sanomien Ukraina-uutiset.

Asiasanat

Menot