fbpx
Uutiset

Zelenskyi syyttää Venäjää kansanmurhasta Donbassissa – hyökkäys voi jättää alueen autioksi ja kaupungit tuhkaksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on syyttänyt Venäjää kansanmurhasta Ukrainan itäosassa sijaitsevalla Donbassin alueella.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on syyttänyt Venäjää kansanmurhasta Ukrainan itäosassa sijaitsevalla Donbassin alueella. Lehtikuva// AFP / ARIS MESSINIS

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on syyttänyt Venäjää kansanmurhasta Ukrainan itäosassa sijaitsevalla Donbassin alueella. Venäjän hyökkäys voi presidentin mukaan jättää alueen autioksi ja sen kaupungit tuhkaksi.

Jokapäiväisessä puheessaan Zelenskyi kuvaili myös ukrainalaisten pakkosiirtojen ja siviilien joukkosurmien olevan osa Venäjän harjoittamaa kansanmurhapolitiikkaa.

Zelenskyi sanoi Venäjän pommittaneen torstaina jälleen Harkovaa. Tuoreissa pommituksissa on kuollut ainakin yhdeksän ihmistä ja haavoittunut 19. Kaikki venäläispommitusten uhreista ovat presidentin mukaan siviilejä.

Sumyn alueella on puolestaan ollut jälleen ohjusiskuja ja Zaporizhzhjaa Venäjä on höykyttänyt Zelenskyin mukaan tykistötulella.

Huhtikuussa Ukrainan parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa Venäjän toimet Ukrainassa tunnustettiin kansanmurhaksi.

Samaa määritelmää ovat käyttäneet muutkin, mukaan lukien Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii tuhoamaan jopa ajatuksen ukrainalaisuudesta.

Jokainen viivästys tarkoittaa menetettyjä ukrainalaishenkiä

Ukrainalaispresidentti painottaa, että Venäjän painostamisessa on yksinkertaisesti kyse henkien pelastamisesta. Jokainen hetki, joka kuluu viivästyksiin, erinäisiin kiistoihin tai ehdotuksiin hyökkääjän “lepyttämiseksi” uhrin kustannuksella, tarkoittaa Zelenskyin mukaan sitä, että surmattujen ukrainalaisten määrä kasvaa entisestään.

–  Katastrofaaliset kehityskulut olisi voitu pysäyttää, jos maailma olisi kohdellut Ukrainan tilannetta omanaan. Jos maailman vahvat eivät olisi pelailleet Venäjän kanssa, vaan tosissaan pyrkineet lopettamaan sodan, Zelenskyi sanoo.

–  Katsokaa nykytilannetta. Katsokaa, kuinka monta viikkoa Euroopan unioni on yrittänyt sopia kuudennesta pakotepaketista Venäjää vastaan, hän jatkaa ja sanoo Venäjän saavan päivässä liki miljardi euroa eurooppalaisilta energiatoimituksista.

Venäjälle viety Ukrainasta lähes 1,2 miljoonaa ihmistä

Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen Ukrainasta on viety Venäjälle lähes 1,2 miljoonaa ihmistä, kertoo Ukrainan ihmisoikeusasiamies Ljudmyla Denisova Politico-uutissivustolle.

Denisovan kertomat luvut ovat hyvin lähellä Venäjän ilmoittamia määriä, joskin Venäjä väittää ukrainalaisten pyytäneen itse evakuointia oman turvallisuutensa vuoksi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, että helmikuun lopulta lähtien noin miljoona ihmistä on siirretty Venäjälle.

Politicon tietojen mukaan venäläissotilaat ovat koonneet ukrainalaisia miehittämiltään alueita ja pakottaneet heitä leireihin, joissa heidät erotetaan perheistään. Leireillä heiltä riistetään myös henkilökohtaiset asiakirjat ja toisinaan myös vaatteet.

Venäläisjoukot ja turvallisuuspalvelun agentit kuulustelevat kiinniotettuja ukrainalaisia. Heitä painostetaan syyttämään läheisiään rikoksista ja mustamaalaamaan Ukrainan asevoimia.

Usein heidät viedään pois maasta ja satojen tai jopa tuhansien kilometrien päähän kodeistaan. Ukrainalaisviranomaisten mukaan monissa tapauksissa, ellei jopa useimmissa, nämä ihmiset eivät halua, että heidät viedään Venäjälle. Aseistautuneet sotilaat kuitenkin uhkaavat heitä väkivallalla.

Politico on kuullut viittä ihmistä, jotka pakkosiirrettiin Venäjälle niin sanottujen kokoamisleirien kautta. Venäjällä heidät vietiin esimerkiksi asuntoloihin tai rangaistussiirtoloihin, joissa heidän vapauksiaan rajoitettiin.

Ukrainalaisia saatetaan viedä yli 7 000 kilometrin päähän kodistaan

Denisova antoi Politicolle nähtäväksi Ukrainan tiedustelupalvelun käsiinsä saamia asiakirjoja, joiden mukaan Venäjä oli suunnitellut kokoamisleirejä ja uudelleenasutusalueitaan jo viikkoja ennen hyökkäyksen alkamista.

Asiakirjojen mukaan asutusalueita on viidellä Venäjän kahdeksasta alueesta. Venäläiset ovat suunnitelleet vievänsä Ukrainalaisia myös muun muassa Kaukoitään, Pohjois-Kaukasukselle ja Siperiaan. Osa merkityistä alueista on napapiirin pohjoispuolella ja jotkut sijaitsevat yli 7  000 kilometrin etäisyydellä Mariupolista.

Politico ei ole pystynyt varmentamaan Denisovan asiakirjojen aitoutta, mutta niiden sisältö on uutissivuston mukaan linjassa muun muassa yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen ja kansainvälisten kansalaisjärjestöjen kertomusten kanssa.

–  Kaikki nämä asiakirjat ja raportit osoittavat, että nämä ovat olleet suunniteltuja toimia, nämä ovat järjestelmällisiä toimia, Denisova sanoo Politicolle.

–  Tämä on ukrainalaisten kansanmurhaa, sotarikos.

Ukrainan hallinnon tietojen mukaan Venäjä pakkosiirtää Itä-Ukrainassa hallinnassaan olevilta alueilta edelleen joka päivä 15  000–25  000 ukrainalaista.

Paitsi että kaupunkien ja kylien tyhjentäminen helpottaa Venäjää käymään hyökkäyssotaansa Ukrainassa, uskoo Denisova Venäjän haluavan korvata kaupunkien ukrainalaisasukkaat venäläisillä. Samalla Venäjä voisi täyttää Venäjän niukasti asutettuja alueita ukrainalaisilla.

Kummallakin näistä on tarkoitus venäläistää ukrainalaisia ja pyyhkiä pois ukrainalaisten kansallinen identiteetti.

Asiasanat

Menot