fbpx
Uutiset

Zelenskyi varoittaa Nato-maihin kohdistuvasta venäläisohjusten uhasta, jos Ukrainan ylle ei perusteta lentokieltoaluetta – sunnuntaina yli 5  500 ihmistä evakuoitiin humanitaaristen käytävien kautta

Ukrainan presidentti Zelenskyin mukaan Ukrainan neuvottelijat tekevät kaikkensa, jotta Venäjän ja Ukrainan presidenttien tapaaminen järjestyisi.
Presidentti Zelenskyin mukaan kuuden päivän aikana 130  000 ihmistä on saatu evakuoitua humanitaaristen käytävien avulla. Hänen mukaansa venäläiset estivät kuitenkin taas Mariupolin käytävän käytön.
Presidentti Zelenskyin mukaan kuuden päivän aikana 130  000 ihmistä on saatu evakuoitua humanitaaristen käytävien avulla. Hänen mukaansa venäläiset estivät kuitenkin taas Mariupolin käytävän käytön. Lehtikuva/AFP

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi patistaa tuoreessa videopuheessaan sotilasliitto Natoa perustamaan lentokieltoalueen Ukrainan ylle. Hän näkee, että on vain ajankysymys, milloin venäläiset ohjukset osuvat Naton alueelle.

Venäjä iski sunnuntaina sotilastukikohtaan lähellä Natoon ja EU:hun kuuluvan Puolan rajaa. Paikallisviranomaisen mukaan ilmaiskuissa lähellä Lvivin kaupunkia kuoli yhteensä 35 ihmistä ja haavoittui yli 130.

Muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg näkee, että lentokieltoalueen perustaminen johtaisi sotaan Naton ja Venäjän välillä.

Ukrainassa evakuoitu kuudessa päivässä 130 000 ihmistä

Ukrainassa yli 5  500 ihmistä on sunnuntaina evakuoitu humanitaaristen käytävien kautta, kertoo maan varapääministeri Iryna Vereshtshuk videopuheessaan yhdysvaltalaiskanava CNN:n ja brittilehti Guardianin mukaan.

Suurin osa ihmisistä pakeni varapääministerin mukaan pääkaupunki Kiovan alueelta. Ihmiset käyttivät yhteensä yhdeksää käytävää.

CNN:n mukaan Vereshtshuk sanoi saarretun Mariupolin kaupungin olleen koko päivän tulituksen kohteena. Alueelle on yritetty toimittaa avustuskuljetuksia, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Presidentti Zelenskyin mukaan kuuden päivän aikana 130  000 ihmistä on saatu evakuoitua humanitaaristen käytävien avulla. Hänen mukaansa venäläiset estivät kuitenkin taas Mariupolin käytävän käytön.

–  Yritämme uudelleen siihen asti, kunnes voimme auttaa kansalaisiamme, hän sanoi.

Zelenskyi kertoi puheessaan myös vierailemastaan sairaalasta, jossa samalla osastolla hoidetaan haavoittuneita ukrainalais- ja venäläissotilaita.

–  Hekin ovat ihmisiä eivätkä villipetoja. Meidän on selvittävä tästä sodasta niin, että säilymme kaikki ihmisinä.

Zelenskyi: Ukrainan ja Venäjän edustajat keskustelevat päivittäin videoyhteydellä

Zelenskyi totesi, että humanitaariset käytävät ovat tulosta neuvotteluista venäläisten kanssa. Presidentin mukaan Ukrainan ja Venäjän edustajat keskustelevat päivittäin videoyhteyden välityksellä.

–  Neuvottelijoillamme on selkeä tehtävä. He tekevät kaikkensa presidenttien tapaamisen järjestymiseksi. Tätä tapaamista ihmiset varmasti odottavat, Zelenskyi kertoi.

Venäjän ja Ukrainan välisistä neuvotteluista kuului viikonlopun aikana varovaisen myönteisiä lausuntoja molemmin puolin. Ukraina ja Venäjä ovat käyneet neuvotteluita Valko-Venäjän rajalla sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

Asiasanat

Menot