fbpx
Uutiset

Zimbabwe maksaa korvauksia häädetyille valkoisille maanviljelijöille

Zimbabwen mukaan jopa neljännes maaseudun väestöstä voi kärsiä ruokapulasta tänä keväänä. Kuivuus on vienyt muun muassa maissisatoja. Kuva: AARON UFUMELI
Zimbabwen mukaan jopa neljännes maaseudun väestöstä voi kärsiä ruokapulasta tänä keväänä. Kuivuus on vienyt muun muassa maissisatoja. Kuva: AARON UFUMELI

Zimbabwe alkaa maksaa korvauksia valkoisille maanviljelijöille, jotka menettivät maansa entisen presidentin Robert Mugaben maareformissa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

2000-luvun alussa Mugaben hallitus hääti noin 4 500 valkoista maanviljelijää tiloiltaan. Osa häädöistä tapahtui väkivaltaisesti.

Maat jaettiin noin 300 000 mustalle perheelle. Hallituksen mukaan reformilla korjattiin siirtomaa-ajan epätasapainoa.

Maareformi jakaa yhä mielipiteitä Zimbabwessa. Osa pitää sitä yksipuolisena tapahtumasarjana, mikä on johtanut jopa ruokapulaan maassa.

Nykyisen presidentin Emmerson Mnangagwan hallitus katsoo, että korvauksien maksaminen maansa menettäneille auttaa korjaamaan välejä länsimaiden kanssa.

Tämän vuoden budjetista 17,5 miljoonaa dollaria on varattu korvauksiin.

Ensimmäiset maksut menevät heille, joilla on taloudellisia vaikeuksia. Täydet korvaukset maksetaan myöhemmin.

– Maanviljelijöiden rekisteröinnin ja listauksen pitäisi valmistua huhtikuun loppuun mennessä, Zimbabwen valtiovarain- ja maatalousministeriöiden yhteisessä lausunnossa sanottiin maanantaina.

Komitea, jossa on viranomaisten ja entisten maatilojen edustajia, arvioi parhaillaan maatiloilla tehtyjen parannusten arvoa. Arviot määräävät korvaussummat.

Hallitus on päättänyt, että se maksaa korvauksia ainoastaan infrastruktuurista ja tilojen parannuksista, eikä maasta.

Siirtomaa-aikana Euroopasta tulleet veivät parhaita maanviljelymaita Zimbabwessa. Suuri osa maista oli yhä valkoisten maanviljelijöiden omistuksessa sen jälkeen, kun Zimbabwesta tuli itsenäinen vuonna 1980.

Menot