Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapandemia on koetellut taide- ja kulttuurialaa rajusti, käy ilmi kyselystä

Koronapandemia on vaarantanut oleellisesti taiteen, kulttuurin ja luovien alojen toimintaa, selviää opetus- ja kulttuuriministeriön kyselystä.

Kun arvioitiin pandemian vaikutuksia tähänastiseen toimintaan, puolet 1 600:sta kyselyyn vastanneesta toimijasta katsoi toimintansa vaarantuneen olennaisesti.

Yhdelle neljännekselle vastaajista pandemia on aiheuttanut merkittäviä muutoksia toimintaan ja yhdelle neljännekselle vain pieniä muutoksia.

Kysely tehtiin 20.–26. huhtikuuta. Lomautuksia oli tuolloin pantu toimeen 38 prosentissa yrityksistä ja joka viidennessä julkisyhteisössä, yhdistyksessä ja säätiössä. Koronapandemia on vaikuttanut myös irtisanomisiin. Arvioitaessa pandemian vaikutuksia jaksolla kesäkuusta elokuuhun arvio lomautusten ja irtisanomisten todennäköisyydestä kasvaa.

Yhteenlasketut nettotulonmenetykset kevään osalta ovat noin 130 miljoonaa euroa. Todellisuudessa summa on suurempi, sillä vastaajat edustavat vain osaa alasta.

Vastaajat arvioivat tilanteen muuttuvan huonommaksi seuraavan kolmen kuukauden aikana mutta paranevan loppuvuonna.

Vastaajista suurin osa edusti yhdistyksiä ja säätiöitä.