Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintilä: Lakiesitys sähkön siirtohinnoista tulee eduskuntaan syksyllä

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus on tuomassa syksyllä eduskuntaan lakiesityksen liittyen sähkön siirtohintoihin.

Asia kävi ilmi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, kun kokoomuksen Heikki Vestman kysyi sähkön korkeisiin siirtohintoihin puuttumisesta. Vestmanin mukaan monopoliyhtiö Carunalle päätyvät sähkönsiirtorahat pitäisi "monopoliparonien" sijaan saada kansalaisille ja kulutukseen.

– Ihmiset ovat liiaksi monopolin armoilla, sähkönsiirtoa kun ei voi kilpailuttaa. Nykytila kustantaa suomalaisille jopa miljoona euroa ylimääräistä joka ikinen päivä, ja hinnat vain nousevat, Vestman sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä teki huhtikuussa sähkön siirtohintojen hillitsemiseen tähtäävän lakialoitteen. Kokoomusedustajien mukaan kansanedustajille tulee runsaasti kriittisiä yhteydenottoja sähkön siirtohinnoista.

– Suomalaisilta tulee erittäin tyrmäävää palautetta näistä sähkön siirtohinnoista. Tämä asia suututtaa suomalaisia suunnattomasti ja juuri siitä syystä, että siihen ei pääse vaikuttamaan. Se on kuin automaatti, joka työntää aina vain suurempaa laskua, Sanni Grahn-Laasonen sanoi.

"Jättituotot tyhjästä"

Kokoomusedustajat ihmettelivät, miksi asiassa ei edetä nopeammin vaan vasta syksyllä.

– Tämän valintanne vuoksi Carunan monopoliparoneille kertyy joka päivä 300 000 euroa tuottoa tyhjästä, Vestman laski.

Lintilä ja pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosivat eduskunnan toimintarajoituksiin koronavirusepidemian vuoksi.

– Eduskunta on edellyttänyt, että tämän koronakriisin aikana ei tuotaisi ristiriitoja herättäviä esityksiä eduskuntaan, ja tähän tahtoon olemme pyrkineet vastaamaan, Marin sanoi.

Vestmanin mukaan eduskunnassa ei ainakaan torstaisen keskustelun perusteella näyttänyt asiassa olevan ristiriitoja sähkön siirtohintojen suhteen, joten asian voisi tuoda eduskunnan käsittelyyn myös korona-aikana.