Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iran kertoo lähettäneensä alasammutun ukrainalaiskoneen mustat laatikot Ranskaan

Iran on lähettänyt alasammutun ukrainalaiskoneen mustat laatikot Ranskaan, kertoo Iranin ulkoministeriö.

Ministeriön mukaan mustat laatikot lähetettiin Pariisiin eilen. Niiden tutkiminen on tarkoitus aloittaa maanantaina.

Ukraine International Airlinesin matkustajakone ammuttiin alas tammikuun alkupuolella pian nousun jälkeen. Kone oli lähtenyt liikkeelle Iranin pääkaupungista Teheranista 8. tammikuuta.

Aluksi Iran kertoi onnettomuuden johtuneen teknisestä viasta. Myöhemmin se myönsi, että kone ammuttiin alas vahingossa. Boeing 737 -matkustajakoneeseen osui kaksi ohjusta.

Mustien laatikoiden odotetaan sisältävän tietoa lentokoneen viimeisistä hetkistä ennen kuin se syöksyi maahan.

Turmassa kuoli 176 ihmistä. Suurin osa kuolonuhreista oli iranilaisia ja kanadalaisia. Joukossa oli myös useita kaksoiskansalaisia sekä muun muassa 17 ihmistä, joilla oli Ruotsin kansalaisuus tai oleskelulupa.

Kanada ja Ukraina ovat vaatineet jo kuukausien ajan, että mustat laatikot lähetettäisiin ulkomaille tutkittavaksi. Iran on kertonut koronaviruspandemian olleen syynä siihen, että niiden lähettäminen on viivästynyt.

Iran oli valmiudessa Yhdysvaltojen iskun varalta

Iranilainen ilmailuviranomainen julkaisi viime viikonloppuna raportin, jonka mukaan virheiden ketjureaktio johti lopulta koneen alasampumiseen.

Raportin mukaan ilmatorjuntayksikön koneenkäyttäjä oli unohtanut säätää tutkajärjestelmänsä paikkaa vaihdettuaan. Tämä virhe vaikutti osaltaan siihen, että järjestelmän tiedot luettiin väärin, raportissa kerrottiin.

Koneen pudottaneet ohjukset ammuttiin ilmatorjuntayksiköstä, joka oli luullut lentokonetta risteilyohjukseksi.

Iranin ilmantorjunta oli tammikuussa korkeassa valmiudessa, sillä Yhdysvaltojen ja Iranin välit olivat kiristyneet, ja Iran oli varautunut Yhdysvaltojen uuteen vastaiskuun.

Yhdysvallat teki tammikuun alkupuolella Irakissa lähellä Bagdadin kansainvälistä lentokenttää ilmaiskun, jossa kuoli vaikutusvaltainen iranilaiskenraali Qassem Suleimani. Iran vastasi tähän tekemällä raketti-iskuja kahteen Yhdysvaltojen joukkojen tukikohtaan Irakissa.