Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion kouluhyökkäyksestä syytteet – 25-vuotiasta miestä syytetään murhasta ja 20 murhan yrityksestä

Kuopion viimevuotisesta kouluhyökkäyksestä on nostettu syytteet. 25-vuotiasta miestä syytetään murhasta, 20:stä murhan yrityksestä, tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Hyökkäys tapahtui kauppakeskus Hermannin yhteydessä sijaitsevissa Savon ammattiopiston tiloissa lokakuun ensimmäisenä päivänä viime syksynä. Mies kävi ihmisten kimppuun sapelityyppisellä miekalla. Hyökkäyksessä kuoli yksi nainen ja haavoittui yhdeksän muuta ihmistä.

Hyökkäys keskittyi yhteen luokkahuoneeseen, jossa oli toistakymmentä opiskelijaa. Mies poistui luokasta itse, ja poliisi otti hänet kiinni sen ulkopuolella. Kiinniottotilanteessa poliisi ampui miestä jalkaan.

Sekä syytetty että kuolonuhri opiskelivat Savon ammattiopistossa. Poliisi ei ole kommentoinut teon motiivia tai sitä, mitä mies sanoi kuulusteluissa. Terroristista tarkoitusta ei kuitenkaan epäillä.

– Sellaisesta ei ollut mitään viitteitä, syyttäjä Ulla Oinonen kertoi STT:lle.

Epäilyt kovenivat syyteharkinnassa

Poliisi tutki asiaa yhtenä murhana ja yhdeksänä murhan yrityksenä. Syyttäjä Oinonen ei perjantaina halunnut tarkemmin kertoa, millä perusteella murhan yritysten määrä nousi syyteharkinnassa 20:een.

– En lähde sitä vielä avaamaan, se tulee esiin sitten kun aloitetaan pääkäsittely, Oinonen sanoi STT:lle.

Syyttäjien mukaan teot kohdistuivat luokkahuoneessa olleiden opiskelijoiden ja opettajien lisäksi yhteen kauppakeskuksessa työtehtävissä olleeseen ihmiseen. Myös poliiseihin kohdistui väkivaltaa ja sen uhkaa, syyttäjien tiedotteessa sanotaan. Lisäksi ammattiopiston tiloissa sytytettiin tulipalo, josta aiheutui omaisuusvahinkoja.

Syytteiden käsittely alkaa Pohjois-Savon käräjäoikeudessa 8. syyskuuta. Käsittelylle on varattu useampia päiviä.