Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion kouluhyökkäyksen uhrit käyttivät tuoleja kilpinä, yksi heitti tuolin hyökkääjää päin – "Hän luuli tappaneensa minut"

Kuopion kouluhyökkäyksen uhrit yrittivät suojata itseään tuoleilla 25-vuotiaan miehen miekaniskuja vastaan, käräjäoikeudessa kuultiin keskiviikkona.

Hyökkäyksessä haavoittunut naisopiskelija kertoi, kuinka hänen vierustoverinsa oli käskenyt häntä ottamaan tuolin ja pakenemaan luokasta.

– Hän lähti juoksemaan ensin ja minä perässä. (Syytetty) huomasi, että yritämme paeta ja lähti meitä kohti, jolloin kaverini heitti häntä tuolilla, nainen kertoi oikeudelle.

Monien muiden uhrien lailla nainen kertoi, ettei hänkään ensin uskonut miekkaa oikeaksi, vaan luuli sen olevan jonkinlainen lelu. Vasta haavoituttuaan nainen tajusi, mistä on kyse.

– Vasta silloin tajusin todella, miten vakava asia on tapahtumassa, että tämä on kuolemanvakavaa, nainen sanoi.

Nainen pääsi pakenemaan käytävään ja opettajanhuoneeseen, missä opettajat yrittivät sitoa hänen haavaansa ja soittivat hätäkeskukseen.

"Hän luuli tappaneensa minut"

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kuullaan tänään opiskelijoita, jotka olivat Savon ammattiopiston luokkahuoneessa hyökkäyshetkellä viime vuoden lokakuun ensimmäisenä päivänä. Hyökkäyksessä kauppakeskus Hermanin yhteydessä sijainneisiin ammattiopiston tiloihin kuoli yksi nainen ja yhdeksän muuta ihmistä haavoittui.

Aamupäivällä oikeudessa kuultiin myös toista, hyökkäyksessä pahoja vammoja saanutta naisopiskelijaa. Hän kertoi, että oli melkein jäänyt kotiin kyseisenä päivänä, koska oli tuntenut olonsa vähän kipeäksi.

Luokkahuoneessa hän istui eturivissä ja joutui hyökkääjän uhriksi ensimmäisten joukossa.

– Jossain vaiheessa minulla vähän sumeni silmissä, sitten näin kun (syytetty) kääntyi ja käveli pois luokasta. Ihmettelin että miksi hän lähti pois siitä. Myöhemmin sitten ajattelin, että hän kuvitteli antaneensa minulle kuolettavan iskun ja lähti siksi poispäin, nainen kertoi.

Pääsi pelastautumaan liiketilaan

Naisopiskelijan onnistui raahautua viereiseen luokkahuoneeseen ja sitä kautta käytävään, missä ammattiopiston työntekijä tuli auttamaan häntä. Yhdessä he pääsivät pelastautumaan yhteen ostoskeskuksen liiketiloista, jossa ollut ihminen päästi heidät sisälle ja lukitsi oven.

– Meni tosi lyhyt aika, kun alkoi kuulua poliisin käskytystä ja kaksi laukausta ja palohälytin alkoi soimaan. Kun tajusin, että poliisit ovat paikalla ja vaara ohi, kipu alkoi tuntumaan. Siihen asti olin ollut shokissa, nainen kuvaili.

Syytetty iski naista muun muassa kaulaan ja toiseen käteen, jonka toimintakyky ei useista leikkauksista huolimatta ole palannut entiselleen. Nainen kertoi, että sen takia aivan arjen perusasiat – kuten kirjoittaminen, pukeminen ja siivoaminen – ovat vaikeita ja hän tarvitsee niissä usein apua. Myös harrastukset ovat saaneet jäädä.

– Soitin pianoa, bassoa ja saksofonia. Nyt olen saanut heittää hyvästit näille harrastuksille, koska en enää pysty soittamaan instrumentteja.

Myöntää murhasyytteen

Myös hyökkääjä opiskeli ammattiopistossa. Häntä syytetään murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä.

Osa opiskelijoista pääsi pakenemaan luokkahuoneesta ilman vammoja. Syyttäjä kuitenkin katsoo, että myös he olivat tilanteessa yhtä lailla hengenvaarassa, koska syytetty valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti. Siksi myös heidän kohdallaan miestä syytetään murhan yrityksestä.

Syyttäjä hakee miehelle elinkautista vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan mies suunnitteli tekoaan vuoden ja valmistautui siihen käymällä ampumakurssin sekä hankkimalla erilaisia tarvikkeita. Niitä varten mies myös otti 2 000 euron lainan, eilen julki tulleissa syytteissä sanotaan.

Mies on myöntänyt murhasyytteen sekä osan murhan yrityksistä. Puolustuksen mukaan mies oli kuitenkin tapahtuma-aikaan alentuneesti syyntakeinen, jonka vuoksi hänelle pitäisi tuomita lievempi rangaistus.

Miehelle tehtiin mielentilatutkimus jo esitutkinnan aikana. Sen tulosta on määrä käsitellä myöhemmin käräjäistunnon aikana.

Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikkoon

Oikeudenkäynti alkoi eilen, ja se kestää yhteensä kahdeksan päivää. Syytettyä Joel Marinia on määrä kuulla oikeudessa ensi viikon maanantaina.

Jutun käsittely päättyy loppulausuntoihin torstaina 17. syyskuuta, ja tuomio annetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

STT kertoo syytetyn nimen jo käräjäkäsittelyn vaiheessa teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden vuoksi.