Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion kouluhyökkäyksen oikeudenkäynti päättyy loppulausuntoihin – syyttäjä vaatii hyökkääjälle elinkautista, puolustuksen mukaan mies oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen

Kuopion kouluhyökkäyksen oikeudenkäynti päättyy tänään osapuolten loppulausuntoihin.

Oikeudenkäynti Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kesti kahdeksan päivää, ja sen aikana kuultiin yhteensä kymmeniä uhreja ja todistajia. Myös syytettyä 25-vuotiasta miestä kuultiin oikeussalissa.

Savon ammattiopistossa opiskellut mies hyökkäsi miekan kanssa luokkahuoneeseen viime vuoden lokakuussa. Hyökkäyksessä kuoli 23-vuotias nainen ja kymmenkunta ihmistä haavoittui tai loukkaantui. Osalle uhreista jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja.

Miestä syytetään yhdestä murhasta, 20:stä murhan yrityksestä sekä tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Osa opiskelijoista pääsi pakenemaan luokkahuoneesta ilman vammoja. Syyttäjä kuitenkin katsoo, että myös he olivat tilanteessa yhtä lailla hengenvaarassa, koska syytetty valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti. Siksi myös heidän kohdallaan miestä syytetään murhan yrityksestä.

Syyttäjä hakee miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.

"Pitkään suunniteltu teko"

Syyttäjän mukaan mies oli suunnitellut tekoa pitkään ja huolella ja hankkinut sitä varten runsaasti erilaisia varusteita. Niitä varten mies oli myös ottanut 2 000 euron lainan, syytteissä sanotaan.

Mies on myöntänyt murhan ja osan muista syytteistä. Puolustuksen mukaan syytetty oli kuitenkin tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen, minkä takia hänelle määrättävää rangaistusta tulisi lieventää.

Kysymys tekijän mielentilasta on jutussa keskeinen. Miehelle tehtiin jo esitutkinnan aikana mielentilatutkimus, jonka tuloksia käräjäoikeus käsitteli suljetuin ovin eilen. Se, miten oikeus arvioi tutkimustulosta, tulee julki vasta aikanaan annettavassa tuomiossa. Vielä ei ole tiedossa, milloin tuomio annetaan.

Oikeudessa mies esiintyi rauhallisesti ja ilmeettömänä. Hän vastasi hänelle esitettyihin kysymyksiin, muttei ilmaissut erikseen myötätuntoa uhrejaan kohtaan.

Hyökkäyksensä hän lopetti vasta tultuaan ammutuksi. Mies kävi miekan kanssa poliisin kimppuun, jolloin tämän partiokaveri ampui miestä jalkaan. Hyökkääjä ei suostunut luopumaan miekastaan vielä senkään jälkeen, vaan hänen taltuttamiseensa tarvittiin vielä koirapartiota ja etälamautinta.