Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Yhdysvallat asetti suomalaismiehen pakotelistalle, epäillään auttaneen Venäjä-pakotteiden kiertämisessä

Yhdysvallat on asettanut Venäjään liittyvälle pakotelistalleen suomalaismiehen sekä neljä suomalaisyhtiötä, joissa mies on johtotehtävissä, Yle kertoo. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan 41-vuotias mies ja yksi hänen yhtiöistään olivat auttaneet aiemmin pakotelistalle laitettua venäläisyhtiötä kiertämään pakotteita. Venäläisyhtiö joutui pakotelistalle kesällä 2018, koska se oli ministeriön mukaan tarjonnut "materiaalista ja teknologista tukea", kuten sukellusjärjestelmiä, Venäjän viranomaisille, mukaan lukien turvallisuuspalvelu FSB:lle.

Yhdysvallat on asettanut pakotteita lukuisille yksityishenkilöille ja yrityksille sen jälkeen kun Venäjä miehitti laittomasti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan vuonna 2014.

Auttoi jatkamaan pakotteiden vastaista toimintaa

Ministeriön sivuilla suomalaismiehen yhtiöiden toimialaksi ilmoitetaan rahdin välitys. Ministeriön mukaan venäläisyhtiö käytti suomalaismiehen yhtiötä hankkiakseen "vedenalaista laitteistoa" Yhdysvaltojen pakotteiden vastaisesti.

Suomalaisyhtiö muun muassa hoiti sukelluslaitteiston toimittamista venäläisyhtiön puolesta, ministeriö sanoo sivuillaan.

– (Suomalaismies) ja hänen yhtiönsä ovat lainvastaisen suunnitelman mukaisesti rikkoneet Yhdysvaltojen vientilakeja hankkiessaan arkaluonteista yhdysvaltalaista merenkäyntiin liittyvää teknologiaa, sanoi liittovaltion poliisin FBI:n erikoisagentti Stacey R. Moy ministeriön lausunnossa.

Muut kolme suomalaisyhtiötä joutuivat pakotelistalle, koska ne ovat suomalaismiehen omistamia tai hallinnoimia.

Pakotelistalle joutuminen estää muun muassa liiketoiminnan yhdysvaltalaisten henkilöiden ja yritysten kanssa. Maksuliikennettä ja ylipäänsä pankkien kanssa toimimista se vaikeuttaa myös Yhdysvaltojen ulkopuolella.