Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sitran selvitys ehdottaa robottipuheluita koronatartuntojen jäljittämiseen – yhden tapauksen selvittely vie vähintään 2,5 tuntia työaikaa

Robottipuhelut ja muut uudet toimintatavat parantaisivat merkittävästi tartuntojen jäljitystä epidemiaoloissa, arvioi Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran terveydenhuollon pilottihanke.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote) toteutettu hanke osoitti, että terveydenhuollon nykyisessä virusjäljityksessä on runsaasti kehitettävää. Sitran mukaan uuden teknologian hyödyntäminen parantaisi terveydenhuollon kestävyyttä poikkeusoloissa. Pilotin yhteydessä testattiin muun muassa robottipuheluiden toimivuutta koronajäljityksessä.

Sitran selvityksen mukaan yhden positiivisen tapauksen selvittely vie vähintään 2,5-3 tuntia lääkärin tai hoitajan työaikaa. Ratkaisuna työtaakan helpottamiseen ehdotetaan esimerkiksi robottipuheluita, jotka ilmoittaisivat negatiivisesta testituloksesta automaattisesti.

Robottipuheluita ehdotetaan käyttöön myös siten, että kansalainen voisi soittaa robotille kysyäkseen, onko esimerkiksi laboratoriovastaus jo valmistunut.

Niin sanotut turhat kyselyt rasittavat palvelujärjestelmää merkittävästi, Sitra sanoo.

– Toiminnan aika on nyt. Nykyiset toimintatavat ja järjestelmät epidemianhallintaan eivät ole riittäviä. Jos epidemia pahenee tai tulevat epidemiat ovat nykyisiä vakavampia, tilanne vaatii uusia ratkaisuja terveydenhuollon resurssien, tartuntatautiketjujen hallinnan ja kansalaisten palvelujen näkökulmasta, sanoi tiedotteessa Eksoten kehitysjohtaja Merja Tepponen.