Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintilä lupaa sähkön siirtohintoja suitsivan lain eduskuntaan marraskuun alkupuolella

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) lupaa tuoda marraskuun alkupuolen aikana sähkön siirtohintoja hillitsevän hallituksen lakiesityksen eduskunnan täysistuntosaliin.

– Eli huoli pois, se on tulossa ja sillä tullaan selkeästi suitsimaan niitä mahdollisuuksia, joita tällä hetkellä siirtoyhtiöillä on ollut hintojen nostamiselle, Lintilä sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Hän huomautti, että nyt paikataan lakia, jonka kokoomusvetoinen hallitus vuonna 2013 teki.

Lakiin on Lintilän mukaan tulossa esimerkiksi toimitusvarmuuden vaatimuksen pidentäminen kahdeksalla vuodella, eli investoinnit voidaan tehdä entistä pidemmällä ajalla. Lisäksi annetaan Energiavirastolle mahdollisuus valvoa investointeja, jotta yli-investoinneilta vältytään.

– Merkittävä tulee olemaan korotuskaton laskeminen. Tällä hetkellä se on 15 prosenttia ja voin sanoa, että se tulee olemaan merkittävästi alempi siinä lakiesityksessä, joka saliin tuodaan, Lintilä sanoi.

Hänen mukaansa ratkaisut tulevat tiputtamaan sähkönsiirtoyhtiöiden tuottoprosentin muutaman vuoden sisällä neljän prosentin luokkaan.

Kokoomuksen Heikki Vestman tivasi Lintilältä syytä siihen, miksi esitystä on jo kaksi kertaa lykätty. Ministeri muistutti eduskunnan sopimuksesta, jonka mukaan kiistanalaisia lakeja ei tuotu saliin kevätistuntokaudella.

Sekä yksityiset että kuntien verkkoyhtiöt ovat syyllistyneet kohtuuttomiin hinnankorotuksiin ja voitonjakoon. Yle uutisoi hiljattain, että investoinnit myrskyjen varalta selittävät vain pienen osan sähkön siirtohintojen korotuksista.

– Tämä laki tehdään, että me saadaan vedettyä hinta alas ja että me saadaan ihmisille ennustettavuus sähkölaskuihin, että ei tule enää ylisuuria korotuksia, Lintilä lupasi.

Vain kahdeksan ministeriä saa olla paikalla

Sähkön siirtohintoja koskevan lain lisäksi kyselytunnilla haluttiin tietää muun muassa valmistelussa olevasta terrorismilainsäädännöstä. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan oikeusministeriössä käydään parhaillaan huolellisesti läpi esitysluonnoksesta annettuja lausuntoja, jotta lainsäädännöstä tulee aukoton.

Korona-aikana kyselytunnilla saa olla paikalla vain kahdeksan ministeriä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd.) ei ollut paikalla, koska oppositiolla ei ollut häneltä kysyttävää.

– Eduskunnan keskuskansliasta lähtee tiistaisin pyyntö, että eduskuntaryhmät ilmoittavat, keitä ministereitä ne haluavat torstaina paikalle. Keskiviikkona tulee valtioneuvoston puolelta ilmoitus, keitä on paikalla, kertoi eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.