Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lisäbudjettineuvottelut päättyivät, koronamenot paisuttavat valtion alijäämän tänä vuonna lähes 20 miljardiin

Koronaepidemia painaa valtiontalouden tänä vuonna noin 20 miljardia euroa alijäämälle. Hallitus sopi perjantaina jo kuluvan vuoden seitsemännestä lisäbudjetista, jolla ohjataan lisää rahaa koronan aiheuttamiin menoihin. Lisämenojen ja vähentyneiden verotulojen takia lainaa tarvitaan lisää noin 1,8 miljardia euroa.

Lisää rahaa saavat niin kunnat, sairaanhoitopiirit, yritykset kuin kulttuurialan toimijatkin.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan 20 miljardin alijäämästä noin puolet on mennyt epidemian hoitoon ja elvytykseen. Alijäämää kasvattavat myös työttömyysmenot ja se, että valtio menettää verotuloja noin kuudella miljardilla eurolla.

Täsmällinen lisävelkataakka ratkeaa vasta myöhemmin.

– Toivottavasti tämä on vuoden viimeinen lisäbudjetti, mutta valmius pitää ylläpitää yksittäisiin pistemäisiin lisäbudjetteihin, jos tulee jotain aivan erityisiä tarpeita, Vanhanen sanoi Säätytalon portailla neuvotteluiden jälkeen.

Hallitus jatkaa yritysten tukemista kustannustuen uudella kierroksella. Yritysten kiinteitä kuluja korvaavaan tukeen on käytettävissä kaikkiaan 550 miljoonaa euroa, johon on laskettu mukaan myös ensimmäiseltä kierrokselta säästyneet rahat.

Hallitus varaa lisää rahaa myös koronarokotteen hankintaan. Jo aiemmin sovitun 110 miljoonan euron lisäksi tarkoitukseen ohjataan 90 miljoonaa euroa lisää.

Vanhasen mukaan vieläkään ei varmuudella tiedetä, riittääkö 200 miljoonaa, mutta kokoluokka on toivottavasti oikea. Rokotetta ei vielä ole saatavilla, mutta sitten kun on, siihen käytetään Vanhasen mukaan sen verran rahaa kuin on tarvetta.

Kulttuurialalle odotettua apua

Matkustajien määrän vähenemisestä kärsinyttä joukkoliikennettä pönkitetään 111 miljoonalla eurolla.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alalle hallitus esittää 23 miljoonan euron erillistä tukea tulonmenetysten korvaamiseen ja toiminnan jatkuvuuden turvaamiseen.

Lisäksi Taiteen edistämiskeskukselle tulisi seitsemän miljoonaa euroa jaettavaksi apurahoina.

Hallitus on varaamassa lisäbudjetissa reilut 16 miljoonaa euroa lisärahoitusta luonnonsuojelutyöhön. Tästä 11 miljoonaa euroa on osoitettu ympäristöministeriölle, josta ohjataan rahaa muun muassa valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen ja hanhipeltojen pilotointiin.

Vuoden seitsemäs lisätalousarvioesitys annetaan eduskunnalle ensi viikon torstaina.

Vasta silloin selviävät esityksen yksityiskohdat. Esimerkiksi mediatuesta ei vielä perjantaina kerrottu.

Suomen Tietotoimisto ( STT ) kertoi viime viikolla, että liikenne- ja viestintäministeriö on perääntynyt STT:lle kaavaillusta 2,5 miljoonan euron tuesta. Ministeriö on esittänyt, että summa sulautettaisiin yleiseen koronatukeen, joka on suunnattu muille, mainostulojen menetyksistä kärsineille tiedotusvälineille.