Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan toinen aalto koettelee Eurooppaa ja Yhdysvaltoja – Saksassa jo yli 10 000 kuollutta, Puolassa lisää oppilaita etäkouluun, Tshekissä uusi tartuntaennätys

Koronaviruksen toisen aallon laineet hyökyvät korkeina niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

Kaikkien kolmen Baltian maan ulkoministerit ovat joutuneet koronakaranteenin. Syynä on se, että he tapasivat kuluneella viikolla Baltian kiertomatkalla olleen Slovenian ulkoministerin Anze Logarin, jolla todettiin koronatartunta eilen.

Kaikki kolme, Viron Urmas Reinsalu, Latvian Edgars Rinkevics ja Liettuan Linas Linkevicius voivat tällä hetkellä hyvin.

Yhdysvalloissa uusien koronavirustartuntojen määrä nousi perjantaina korkeimpaan lukuun sitten pandemian alun. New York Times -lehden mukaan perjantai-iltaan mennessä maassa kirjattiin 82 000 uutta tartuntaa.

Edellinen korkein päiväluku tilastoitiin heinäkuun puolivälissä, ja se oli noin 6 000 tapausta perjantaista lukua pienempi, lehti kertoo.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tartuntamäärät ovat olleet viime aikoina nousussa noin 35:ssä maan 50 osavaltiosta. Tartunnat leviävät erityisesti pohjoisen ja Keskilännen osavaltioissa.

Koronan leviämistahti on myös erittäin huolestuttava lähes kaikissa EU-maissa ja Britanniassa, sanoi Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC).

Esimerkiksi Saksassa koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä ylitti 10 000:n rajan varhain lauantaina, kertoi AFP Robert Koch -instituutin virallisiin lukuihin perustuen.

Tartuntoja on maassa todettu instituutin mukaan yhteensä noin 418 000, joista noin 14 700 viimeisen 24 tunnin aikana. Kyseessä on korkein päiväkohtainen luku Saksassa, AFP kertoo.

Tartuntojen määrissä on jonkin verran eroavaisuuksia eri lähteissä. Esimerkiksi Johns Hopkins -yliopiston mukaan Saksassa olisi todettu jo noin 426 000 tartuntaa.

Keväällä Saksa pitkälti säästyi useissa Euroopan maissa tuhoisana jyllänneeltä ensimmäiseltä tartunta-aallolta. Robert Koch -instituutin johtajan Lothar Wielerin mukaan maalla onkin nyt edessään "hyvin vakava" tilanne.

Puolan presidentillä korona

Puolan presidentillä Andrzej Dudalla on todettu koronavirustartunta, kertoo hänen avustajansa. Avustajan mukaan presidentin vointi on kuitenkin hyvä.

Virallisesti ei ole kerrottu, missä Dudan arvellaan saaneen tartunnan, mutta hän osallistui maanantaina Tallinnassa pidettyyn sijoittajatapahtumaan. Hän tapasi tilaisuudessa muun muassa Bulgarian presidentin Rumen Radevin, joka on myöhemmin jäänyt koronakaranteeniin.

Koronavirustartuntojen määrä Puolassa, kuten muuallakin Keski-Euroopassa, on noussut koronan toisen aallon myötä nopeasti. Perjantaina maassa rekisteröitiin yli 13 600 uutta tartuntaa, mikä on uusi ennätys päivittäisten tartuntojen määrässä.

Puola on laajentanut koronasulkuaan lauantaista lähtien. Osa ravintoloista määrättiin suljettaviksi ja kaikkien koulujen oppilaat kolmannesta luokasta ylöspäin siirtyivät etäopetukseen. Yläasteilla ja yliopistoissa on opiskeltu etänä jo viime viikosta lähtien.

Kaikki yli viiden henkilön kokoontumiset on niin ikään kielletty. Varsovan stadion on muutettu koronan kenttäsairaalaksi.

Tshekissä uusi ennätys tartunnoissa

Tshekissä raportoitiin perjantaina yli 16 500 uutta tartuntaa, mikä on suurin määrä pandemian aikana. Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa määrättiin kaikki yökerhot ja diskot suljettaviksi sunnuntaista lähtien.

– Sofian tilanne on muuttumassa erittäin hälyttäväksi. Tartunnat, samoin kuin sairaalapaikkojen tarpeessa olevien ihmisten määrä on uudelleen nousemassa. Tämä panee sairaalat kovan paineen alle, perusteli kaupungin pormestari Jordanka Fankakova Guardian-lehden mukaan.