Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies tuomittiin elinkautiseen vaimonsa entisen seurustelukumppanin murhasta, vaimon murhasyyte kaatui

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut 30-vuotiaan miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen toukokuussa kadonneen iisalmelaismiehen murhasta.

Tuomitun miehen lisäksi murhasta oli syytteessä hänen 34-vuotias vaimonsa, joka oli aiemmin seurustellut uhrin kanssa. Naisen murhasyyte hylättiin. Sen sijaan käräjäoikeus tuomitsi naisen pahoinpitelystä.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun nainen pyysi 30-vuotiaan uhrin Iisalmesta Tervoon aamuyöllä 6. toukokuuta. Tapaaminen sovittiin Savelan ulkoilualueelle.

Oikeuden mukaan pian uhrin saapumisen jälkeen mies ampui uhria kaksi kertaa haulikolla, minkä jälkeen uhria vielä lyötiin ja potkittiin, kunnes tämä oli tajuton. Sitten uhri kuljetettiin autolla tienvarteen, missä mies vielä löi uhria useita kertoja metallisella liinankiristimellä päähän, oikeus sanoi. Päävammat olivat uhrin kuolinsyy. Sen jälkeen uhri haudattiin maastoon.

Oikeuden mukaan alkuperäinen suunnitelma ei ollut tappaa

Syyttäjän mukaan naisella oli kaunoja entistä seurustelukumppaniaan kohtaan. Myös oikeus katsoi pariskunnan kertomusten ja viestittelyn perusteella, että he saattoivat tuntea jonkinlaista vihaa tai kaunaa uhria kohtaan.

Pariskunta myönsi houkutelleensa uhrin ulkoilualueelle tarkoituksena antaa tälle "opetus", jotta tämä jättäisi naisen rauhaan. Heidän mukaansa tarkoitus oli vain uhkailla ja tarvittaessa lyödä uhria sekä enintään pelotella tätä aseella. Heidän mukaansa tilanne oli yllättäen riistäytynyt käsistä ja johtanut ennalta suunnittelematta uhrin kuolemaan.

Käräjäoikeus katsoi jääneen näyttämättä, että pariskunnan alkuperäinen suunnitelma olisi ollut uhrin tappaminen. Oikeus perusteli tätä muun muassa sillä, että haulien aiheuttamat vammat olivat pinnallisia eivätkä aiheuttaneet hengenvaaraa. Uhri kuoli iskuihin, jotka tehtiin liinankiristimellä, joka oli uhrin autossa, ei pariskunnan mukana. Heillä ei myöskään ollut valmiiksi mukanaan haudan kaivamiseen käytettyjä lapioita, oikeus huomioi.

Oikeuden mukaan tapahtumat myös etenivät suhteellisen nopeasti ja lyhyen ajan sisällä ja on uskottavaa, ettei pariskunnalla ollut aikaa harkita toimintaansa sillä tavalla, että teko tulisi katsoa tehdyn vakaasta harkinnasta.

Erityisen raakaa väkivaltaa

Mies myönsi kohdistaneensa uhriin väkivaltaa, mutta katsoi syyllistyneensä asiassa murhan sijasta tappoon. Lisäksi mies kertoi, että nainen oli potkinut uhria sekä lyönyt tätä lapiolla. Nainen kiisti kaiken väkivallan.

Oikeuden mukaan naisen osuudesta ei ollut muuta selvitystä kuin miehen kertomus. Näin ollen oikeus katsoi, ettei varmuutta asiasta saatu. Oikeuden mukaan nainen oli kuitenkin vastuussa väkivallasta ulkoilualueella tapahtuneiden lyöntien osalta. Siltä osin pahoinpitely tapahtui pariskunnan yhteisen suunnitelman mukaisesti ja sitä varten nainen oli houkutellut uhrin paikalle, oikeus katsoi.

Muuten oikeuden mukaan ei voitu riittävällä varmuudella sulkea pois sitä vaihtoehtoista tapahtumakulkua, että nainen oli surmapäivänä toiminut kuten toimi johtuen tilanteen yllätyksellisyydestä ja shokista.

Oikeus katsoi, että vaikka henkirikos ei ollut murhan tunnusmerkistön mukaisesti vakaasti harkittu, se oli erityisen raaka. Oikeuden mukaan etenkin päähän kohdistunut väkivalta osoitti vammojen laatu ja määrä huomioon ottaen määrätietoista surmaamispyrkimystä.

Näin oikeus tuomitsi Miikka Juhani Pankolaisen, 30, murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Päivi Riikka Maria Pankolainen, 34, sai kolmen vuoden tuomion. Pariskunta tuomittiin samalla myös lukuisista omaisuusrikoksista. Oikeuden mukaan he olivat muun muassa murtautuneet kesäasuntoihin ja varastaneet niistä omaisuutta. Lisäksi he polttivat useita mökkejä.