Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieksämäen tartuntaryppäässä altistuneita yli 120 – kolmasosa yli 60:stä tartunnan saaneesta on sairastanut taudin aiemmin

Pieksämäellä todetussa suuressa koronaviruksen tartuntaryppäässä on altistuneita noin 120–150, kertoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä. Altistuneet on asetettu karanteeniin.

– Kaikki selkeät kontaktit on pystytty asettamaan karanteeniin. Tämän ryppään osalta on pystytty estämään se, ettei tule jatkotartuntoja enää, Seppälä kertoo STT:lle.

Pieksämäellä Partaharjun puutarhan lähes 200 ihmisen joukkotestauksessa raportoitiin torstaina yhteensä 64 uutta koronavirustartuntaa. Aiemmin tällä viikolla taimitarhan tautiryppäästä todettiin kuusi tartuntaa, minkä takia Essote päätti järjestää suuren joukkotestauksen.

Alkuviikolla todetut tartunnan saaneet olivat Seppälän mukaan olleet oireisia, minkä vuoksi he olivat hakeutuneet päivystykseen ja siellä koronatestattavaksi.

Seppälän mukaan eilisen jälkeen ei ole todettu enää uusia tartuntoja.

– Olemme testanneet koko porukan, joka siellä on ollut. Jatkotestauksia negatiivisen tuloksen saaneille ja altistuneille tehdään ensi viikon alussa.

Nyt Essotessa selvitetään, kuinka paljon koronan saaneet ovat altistaneet ihmisiä ennen tartuntojen toteamista, Seppälä kertoo. Koronan saaneiden liikkeitä käydään tarkemmin läpi viimeisten parin viikon ajalta.

Taimitarhan työntekijät muodostavat yrittäjän mukaan suljetun työyhteisön, joka asuu läheisissä rivitaloissa.

Kolmasosa todetuista tartunnan saaneista sairastanut taudin aiemmin

Isolla osalla koronatartunnan saaneista on tällä hetkellä lieviä oireita. Valtaosa on oireettomia, Essote kertoo.

Seppälän mukaan arviolta noin kolmasosa 64:stä tartunnan saaneesta oli sairastanut taudin jo aiemmin viimeisen kuukauden aikana. Näillä ihmisillä korona oli oireeton tai lieväoireinen, Seppälä selventää.

– Sellaisia oireita on ollut valtaosalla, että he eivät olisi osanneet kuvata niitä ilman, että asiaa olisi heiltä tentattu. Ei mitään voimakasoireisia, vaan esimerkiksi poikkeavaa väsymystä, vähän nenän tukkoisuutta ja haju- ja makuaistin ongelmaa.

Pieksämäellä on todettu myös muutamia yksittäisiä tartuntoja, joiden lähde on jäänyt tähän asti epäselväksi. Nyt ne on nyt pystytty yhdistämään Partaharjun puutarhan tartuntaketjuun.

– He ovat esimerkiksi käyneet samassa ruokakaupassa, missä on käynyt näitä puutarhatyöntekijöitä, Seppälä sanoo.

Essote tiedottaa, että viimeisen viikon aikana myös muut ihmiset ovat voineet altistua koronalle useissa paikoissa Pieksämäellä, varsinkin ruokakaupoissa. Lisäksi virukselle on voinut altistua sunnuntaina Pieksämäen ortodoksisessa kirkossa kello 10–12.

Seppälän mukaan Partaharjun puutarha on toiminut tilanteessa vastuullisesti eikä tartuntojen leviämisen estämiseksi olisi voinut toimia eri tavalla.

– Mitä yritys on kuvannut, että heillä on noudatettu tiukasti karanteeneja Suomeen tullessa ja ovat toimineet (tarhalla) pienissä ryhmissä. Päällisin puolin ei olisi voinut toimia radikaalisti eri tavalla.

Seppälä spekuloi myös mahdollisten kulttuurierojen vaikutusta asiaan. Työntekijöistä suurin osa on yrittäjän mukaan Puolasta ja Ukrainasta.

– Työntekijöille pitäisi painottaa enemmän suomalaista strategiaa. Voi olla esimerkiksi pelkoja, että jos kerron, että on oireita, joudunko pois töistä ja saanko palkkaa, Seppälä pohtii.

Pieksämäen kaupunki on epidemian kiihtymisvaiheessa

Pieksämäki on tällä hetkellä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, Pieksämäen kaupunki tiedottaa. Kaupungissa otetaan käyttöön kiihtymisvaiheen mukaiset suositukset tänään, ja niitä jatketaan ensi viikon lauantaihin asti.

Esimerkiksi yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettävän, ja yleisötilaisuuksien osanottajamäärä rajataan sisätiloissa puoleen normaalista.

Kasvomaskia suositellaan kaikille yli 15-vuotiaille julkisessa liikenteessä ja tiloissa, joissa turvaetäisyyttä ei pystytä pitämään. Maskisuositus on voimassa myös ammattioppilaitoksissa ja lukiossa. Etätyöhön suositellaan siirtymään aina kun mahdollista.

Kaupungin omistamat liikuntatilat suljetaan, ja aikuisten sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä tai etätoteutusta suositellaan.

Ravintoloissa anniskelu tulee lopettaa kello 22, ja pääasiassa alkoholijuomia tarjoavien ravintoloiden asiakaspaikoista puolet saa olla käytössä.

Ruokaravintolat, kahvilat, pikaruokapaikat ja pizzeriat saavat olla auki kello 24 asti, ja asiakaspaikoista saa olla käytössä kolme neljäsosaa.

Hyvinkään kouluissa uusia joukkoaltistumisia

Hyvinkään kouluissa on tapahtunut uusia joukkoaltistumisia koronavirukselle. Niitä on todettu Martin ja Puolimatkan kouluissa, kertoo Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä tiedotteessa.

Altistuneet oppilaat ja osa henkilökuntaa asetetaan karanteeniin. Yhteensä heitä on vajaat 90.

Kuluneen viikon aikana altistumisia on todettu myös Härkävehmaan ja Paavolan kouluilla.

Altistumisien takia eri kouluista on tällä haavaa noin 150 oppilasta opetuksessa poikkeusjärjestelyin, kertoo Hyvinkään kaupunki tiedotteessa.