Tampereelle suuntautuvan Suomi-radan ja Turun tunnin junan suunnittelu voi alkaa, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö. Suunnittelua varten perustetaan kaksi osakeyhtiötä, Suomi-rata ja Turun Tunnin Juna .
Yhtiöiden perustamista koskevat asiakirjat allekirjoitettu. Valtion osuus kummassakin yhtiössä on 51 prosenttia. Lisäksi hankkeisiin osallistuu 26 kaupunkia ja kuntaa sekä Finavia .
– Yhtiöiden perustaminen on tärkeä etappi pyrkimyksessämme edistää kahta suurta raidehanketta ja saada täydet EU-tuet, kertoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotteessa.
Hänen mukaansa raideliikenteeseen investoiminen on välttämätöntä siirryttäessä kohti kestävää liikkumista.
Suomi-rata-yhtiön tehtävänä on Helsingin ja Tampereen väliseen, Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkevaan raideyhteyteen liittyvä raideliikenneinfrastruktuurin suunnittelu rakentamisvalmiuteen asti.
– Tehokkaat pääkaupunkiseudulta pohjoiseen suuntautuvat logistiset yhteydet ovat niin henkilöliikenteen kuin rahdin osalta elintärkeitä Suomen kilpailukyvylle, sanoo Suomi-radan hallituksen puheenjohtaja Kari Savolainen.
Hänen mukaansa Suomi-rata on yksi itsenäisen Suomen merkittävimpiä infrastruktuurihankkeita.
– Saavuttavuuden kannalta merkittävää on myös se, että Suomi-rata mahdollistaa rautatieliikenteen ja lentoliikenteen integroinnin tehokkaiksi matkaketjuiksi, toteaa Suomi-rata Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Savolainen.
"Radat ovat aidosti ilmastoteko"
Turun Tunnin Juna -yhtiön tehtävänä on Helsingin ja Turun väliseen nopeaan junayhteyteen liittyvä raideliikenneinfrastruktuurin suunnittelu rakentamisvalmiuteen asti.
Turun Tunnin Junan hallituksen puheenjohtaja Minna Forsström pitää ratahanketta tärkeänä. Hänen mukaansa on hienoa päästä mukaan rakentamaan edellytyksiä pitkälle tulevaisuuteen.
– Turun tunnin juna on suurhanke, joka on aidosti ilmastoteko ja luo kestävää perustaa suomalaiselle hyvinvoinnille, Forsström perustelee.
Kaupungit tyytyväisiä hankkeisiin
Hankkeeseen osallistuvat kaupungit ja kunnat ovat tyytyväisiä hankkeisiin. Suomi-radalla osallisia ovat myös lukuisat paikkakunnat Tampereelta luoteeseen ja pohjoiseen Oulua myöten.
– On hyvä, että hankeyhtiöt pääsevät nyt etenemään koko Suomea hyödyttävien nopeiden raideyhteyksien suunnittelussa. Niin Helsingin kuin muidenkin kaupunkien rahalliset panokset yhtiöiden perustamiseksi ovat erittäin merkittäviä, arvioi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
Hänen mukaansa Suomi-rata ja siihen sisältyvä Lentorata toisivat kasvua koko maahan, loisivat elinkeinoelämälle uusia mahdollisuuksia ja parantaisivat kansainvälistä saavutettavuutta.
Tampereen pormestari Lauri Lyly sanoo Suomi-rata-hankeyhtiön auttavan vauhdittamaan lisäraiteiden rakentamista Tampereen ja Helsingin välillä. Se mahdollistaa matka-ajan lyhentämisen yhteen tuntiin.
– Turun tunnin junan viimeinen suunnittelutyö on vielä mittava urakka. Sekä Turun että Espoon päässä Tunnin junan osahankkeiden rakentamisen käynnistämisestä on jo sovittu, kertoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.