Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset löysivät koronajoulusta iloittavaakin – stressiä on vähemmän eikä sukulaisia tarvitse tavata

Koronapandemia on vienyt monia iloja elämästä, mutta sopivasta kulmasta katsomalla korona-ajasta on joulun lähestyessä löydetty jotain myönteistäkin.

Tori.fi:n lokakuussa tekemän kyselytutkimuksen mukaan yleisimmin koronajoulun positiiviseksi puoleksi nähdään tavanomaista vähäisempi joulustressi.

Joka neljäs puolestaan iloitsee, kun koronan takia ei tarvitse nähdä sukulaisia. Tori.fi:n kyselytutkimukseen vastasi 2 199 ihmistä.

Kyselyn mukaan 40 prosenttia viettää nyt joulua tavanomaista pienemmällä porukalla. 60 prosenttia viettää tavanomaista enemmän aikaa kotonaan, kotimaan- ja ulkomaanmatkailun sijaan.

– Liki neljännes iloitsee siitä, että tänä jouluna voi hyvällä syyllä tehdä mitä haluaa, velvollisuudentunnon tai tottumuksen vuoksi joulunviettoon sisältyvien asioiden sijaan. 34 prosenttia on tyytyväinen tavanomaista pienempiin joulukuluihin ja joka kolmas vapautuneeseen aikaan, jonka voi käyttää kotona rästiin jääneisiin puuhiin, Tori.fi:n vertaiskauppatuntija Laura Kuusela kertoo.

Koronapandemian talousvaikutukset näkyvät tänä vuonna myös joululahjoissa. Joka viidennellä suomalaisella on kyselytutkimuksen mukaan tavanomaista vähemmän varaa kuluttaa jouluun ja reilu viidennes aikoo ostaa tavanomaista vähemmän lahjoja.

– Joka kolmas kaihtaa kaupoissa käymistä, ja 17 prosenttia ostaa nyt lahjoja aiempaa enemmän verkosta. Tosin yli kolmannes suomalaisista viettää tänä vuonna joulua ihan yhtä lailla kuin muulloinkin, Kuusela toteaa.

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista suunnittelee käyttävänsä jouluun yhtä paljon rahaa kuin edeltävänä vuonna.

Suomalaiset 18–79-vuotiaat kertovat käyttävänsä joululahjoihin ja muihin joulumenoihin keskimäärin 531 euroa aikuista kohden. Summa oli viime vuonna yhden euron pienempi.

Nordean kyselyn mukaan joulubudjetti jakautuu niin, että joululahjoihin aiotaan kuluttaa keskimäärin 327 euroa ja joulunviettoon 204 euroa.

Tori.fi:n kyselytutkimus kertoo, että kaksi kolmasosaa suomalaisista huomioi jouluna myös ympäristöasioita.

Suosituin keino ympäristön huomioimiseen ovat käytetyt joululahjat.

– 86 prosenttia suomalaisista suhtautuu myönteisesti tai neutraalisti käytetyn joululahjan saamiseen. Toisaalta 53 prosenttia aikuisista ei ole kertaakaan antanut käytettyä joululahjaa, ja kymmenen prosenttia ei aio koskaan antaakaan, Kuusela summaa.